MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 26, 2025 1:17 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam,

Właśnie szykuje mi się wymiana poduszek silnika i chciałem się Was poradzić jakiej firmy poduszki polecacie? Przeszukałem forum i jedna firma się powtarza - FEBI. Czy jest to jedyny słyszny wybór czy może są też 'naznaczone' jakieś alternatywy?

Z tego co mi się udało dowiedzieć to wysoką jakość oferują FEBI i LEMFÖRDER, ale za jakość trzeba płacić, więc kosztują w granicach 190-200zł za sztukę (Wrocław).

Są jakieś zamienniki i przyzwoitej jakości? Czy jednak zamiennik są na tyle kiepskie, że zakup droższych FEBI lub LEMFÖRDER wyjdzie taniej, bo nie trzeba będzie wymieniać poduszek znowu za pół roku?

Będę wymieniał także podporę wału, bo mi łożysko zaczęło lekko hałasować przy małych prędkościach. Macie jakieś sugestie co do firmy?
Jak na razie udało mi się znaleźć jedynie LEMFÖRDER.

Pozdrawiam,

wiarus junior

Kupuj FEBI lub LEMFÖRDER - kupisz tansze, wydasz 130-140 zl (zamiast 190) , ale stracisz dwa razy, a potem i tak kupisz FEBI ;)

Tytuł:
swój chłop

Ja wymieniłem na lemforder (silnik m116) i myśle że to są te same części które można kupić w ASO poniważ miały znak lemfordera na gumowej części a oprócz tego numer części mercedesa i ślad po zdrapanej gwiazdce. Oczywiście jakośc części i tak zweryfikuje eksploatacja.
Pozdrawiam.

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Kolego tylko LEM :lol:

Tytuł:
Klubowicz

BODGE

BTW: ani Febi, ani bodajrze tez LAMPFORDER nie produkuja poduszek sami, w ich opakowaniach znajdziesz na 90% wlasnie BODGE:) Dobierz dobrze poduchy do silnika.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja we Wrocławiu zaopatrywałem się w AUTO-ZATOCE na Pestalozziego. Jak potrzebowałem poduszki pod skrzynię, to sprzedawca pokazał mi podróbę i to, co nazywał oryginałem, czyli z numerem części i logo mercedesa i różnica była widoczna gołym okiem. Kupiłem oczywiście ten oryginał, który doskonale paował i świetnie się sprawował. Co ciekawe stara poduszka wcale nie była urwana, tylko guma była już tak miękka, że do niczego się nie nadawał.

postmajtek

WojtekW pisze:
Kupuj FEBI lub LEMFÖRDER - kupisz tansze, wydasz 130-140 zl (zamiast 190) , ale stracisz dwa razy, a potem i tak kupisz FEBI ;)

Poszedłem za radą wszystkich wypowiadających się w tym wątku i założyłem FEBI.

Przed zakupem sprawdzałem z czego wynika różnica w cenie pomiędzy FEBI, LEMFORDER a jakimiś innymi 'zamiennikami'. Podstawowa sprawa to to, że FEBI, LEMFOLDER to poduszki olejowo-gumowe a nie gumowe.

Z tego co wiem to poduszki gumowe były montowane w W201 do pewnego roku a potem Mercedes zaczął montować olejowo-gumowe. Skoro fabryka zaleca takie to chyba nie ma się co z nimi kłócić.

Może jeszcze parę słów odnośnie różnicy w pracy samochodu na starych i nowych poduszkach.
Na starych w środku było naprawdę głośno. Podczas szybkiej jazdy po łukach silnik musiał przenosić swoje drgania poprzez łapy na nadzwozie, bo było słuchać wyraznie wycie w środku.
Dodatkowe niedługo przed wymianą poduszek wymieniłem środkowy tłumik na zamiennik i strasznie hałasował. Byłem zły na siebie, że kupiłem zamiennik a nie coś renomowanej firmy, bo hałas był naprawdę dokuczliwy.

Jak się okazało niedługo później, wszystkie problemy z hałasem ustały po zmianie poduszek. Silnik pracuje miękko i równo, nie rzuca nim na wszystkie strony. Dodatkowo, wydech ucichł i jak się okazuje nie taki zamiennik straszny :-)

Podsumowując..bo i tak już chyba przedłużam.

Zmiana poduszek miała większy efekt niż myślałem. Niby taki prosty element a jak dużo daje.

Pozdrawiam,

(201/91/2.0E + LPG)

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
Zmiana poduszek miała większy efekt niż myślałem. Niby taki prosty element a jak dużo daje.

Witam

Dokladnie zrobilem to samo i bylem zdziwiony efektem. Tak jak ty zastanawialem sie nad wymiana wydechu a tu poduszki pod silnik zalatwily cala sprawe.

Pozdrawiam

Worek

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Taka ciekawostka - w swoim C124 mialem oryginalne poduszki, ale niestety do wymiany. Ze mialem mozliwosc, to postawilem obok siebie FEBI, LEMFORDER i KAGER i porownalem z oryginalem.

Wbrew pozorom najtanszy KAGER wygladal IDENTYCZNIE jak oryginal, w przeciwienstwie do febi i lemfordera. Dwie ostatnie mialy gume na wierzchu i nie mialy obudowy aluminiowej po calosci.

Co do numeru MB to byl na Lemforderze jak i na Kagerze. Febi mial swoj.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00