MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 23, 2025 3:48 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

witam mam takie pytanie jak posprawdzać układy podciśnienia przy pompie wtryskowej i elektryke.To co mnie gnębi jest na fotkach [zlosnik]

Obrazek
ten pstryczek jest przy mechanizmie od gazy i załącza sie po nie dużym dodaniu gazu i pytanie po co on tam jest ?

Obrazek
nie jestem pewien ale to coś ma podnosić obroty jak jest zimny silnik zgadza sie?jak tak to umnie sie tak nie dzieje i jak sprawdzić to coś? albo co odpowiada za jego załączenie?(czujnik i gdzie sie znajduje)

Obrazek
jakie znowu to ma zadanie? i nie widać na foto bok gaszaka jest taka gruszka i do niej idą wężyki od klektora sącego i do zaworu na elektro magnes którego widać będzie na foto poniżej
Obrazek

i na koniec wie ktoś dlaczego mi grzeje świeczki tak samo na zimnym i ja na ciepłym silniku tzn ten sam czas około 30 sek.
to tyle czekam na odpowiedzi i dziękuje [zlosnik]
Pozdrawiam

swój chłop

mercedes124_1987 pisze:
witam mam takie pytanie jak posprawdzać układy podciśnienia przy pompie wtryskowej i elektryke.To co mnie gnębi jest na fotkach [zlosnik]

ten pstryczek jest przy mechanizmie od gazy i załącza sie po nie dużym dodaniu gazu i pytanie po co on tam jest ?

Ano zeby uklad wiedzial ze jest bieg jalowy. Z niego korzysta uklad ELR, elektronicznej stabilizacji obrotow biegu jalowego.

mercedes124_1987 pisze:
nie jestem pewien ale to coś ma podnosić obroty jak jest zimny silnik zgadza sie?jak tak to umnie sie tak nie dzieje i jak sprawdzić to coś? albo co odpowiada za jego załączenie?(czujnik i gdzie sie znajduje)

Tak, to ma podnosic obroty, generalnie on nie podnosi ich a jedynie utrzymuje wlasciwe gdy silnik jest zimny - nie spadaja ponizej zadanych. Odpal zimny silnik i zdejmij wtyczke - jesli uklad dziala powinna byc roznica w obrotach.

mercedes124_1987 pisze:
jakie znowu to ma zadanie? i nie widać na foto bok gaszaka jest taka gruszka i do niej idą wężyki od klektora sącego i do zaworu na elektro magnes którego widać będzie na foto poniżej

U mnie to jest powiazane z ukladem EGR.

mercedes124_1987 pisze:
i na koniec wie ktoś dlaczego mi grzeje świeczki tak samo na zimnym i ja na ciepłym silniku tzn ten sam czas około 30 sek.

Kontrolka tyle swieci?

Tytuł:
swój chłop

umnie EGR nie ma. Kontrolka właśnie tyle świeci nawet jak jest rozgrzany silnik do 80 stopni.Przykładowo wujek ma busa i jak ma rozgrzany silnik t mu grzeje dosłownie chwile bus to mb 207.Jutro postaram sie zrobić fotke tej gruszce przy pompie

Tytuł:
swój chłop

Opisz co sie dzieje z ta kontrolka od momentu przekrecenia kluczyka.

124 E300D i 190 D

Tytuł:
swój chłop

przekręcam kluczyk robi sie test w tym czasie ona świeci i grzeje świece po około 30 sek.(musze zmierzyć dokładnie) ona gaśnie i pale i nie zaświeca sie już pózniej aż do momentu ponownego odpalenia silnika z sekfencja jak powyżej i jak silnik osiągnie roboczą temp. to okres grzania jaki sam jak na wystudzonym silniku.Poszukiwałem czujnika temp. cieczy z którego ten moduł grzania bierze temp. silnika i znalazłem 3 czujniki jeden w głowicy jest od wskaznika na desce drugi tez w głowicy obok filtra paliwa który nie wiem do czego jest i jeszcze jeden wkręcony w obudowe pompy wodnej i tez nie wiem do czego jest.Dodam że do wentylatora mam wisco nie elektro magnes

pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00