Witam,
Znajomy kupil MErcedesa 500sec, z popsutym motorem (peknieta gladz cylindrowa). Tak sie sklada ze ja mam silnik 5 litrowy z rozwalonym rozrzadem, kolega zdecydowal sie na wymiane bloku i wstawienia swoich tlokow, walu, glowic itd. No ale jest pytanie czy to wsio bedzie pasowac, przeciez wersji silnika v8 5l bylo kilka rodzai. No dobrze przeciez mamy program EPC w nim powinnismy znalezc odpowiedz.
Zainstalowalem sobie dokladnie taka wersje:
Mercedes_Benz_EPC_DVD_0104-Supplied By Gart for The Pirate Bay
chyba to jest wersja 6 plytowa, choc czym sie rożni wersja 6 plytowa od 13 plytowej tez tego nie wiem, czy chodzi o to, iz w tedy katalog jest dokladniejszy? Ok zostawmy te kwestie chodzmy dalej - A mianowicie
Ja mam numer silnika wybity na bloku: 117 965 12 011 321
Moj znajomy: 117 965 12 033 369
ok, wchodze w EPC i chce poczytac o tym silniku na pierwszy rzut idzie sprawdzenie mocy - wyczytuje ze ten silnik mial 265 KM,

cholera zawsze myslalem ze najmocniejsza 500 ma cos kolo 252 KM.
OK Idziemy dalej z naszym dochodzeniem, pojawia sie nowy watek podczas rozbiorki uszkodzonego silnika kolega zmierzyl srednice i skok tloka oto dane:
srednica: 96,5mm
skok: 95mm
o cholera po przeliczeniu (pi R kwadrat)x8 wychodzi 5559,142cm3
Co jest grane toz to mialo byc 5 litrów, czyzby ktos przekol numery silnika, czy to jest mozliwe w niemczech ??
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Sprawdzmy to:
spiszmy sobie numer odlewu bloku ten na pewno nie byl przebijany
Ok znajomy podaje mi telefonicznie numer bloku (jeszcze nie widzialem na oczy tego auta), oto numery, cyta znajmoego:
"117 011 01 a pod spodem 0912/8" koniec cytatu, no troszke dziwny wydal mi sie ten numer ale moze cusi njdziemy w naszym magicznym EPC, niestety poszukiwania po numerze czesci skonczyly sie nie powodzeniemm. W przypadku szukania poprzez wstukania danego modelu auta i odszukania bloku silnika tez nie udalo mi sie znalezc blokow o takiej numeracji.

Ok no mysle sobie znajomy cos zle odczytal). To wzialem numer bloku odlewu ze swojego silnika oto numer:
117 011 24 01,
Wrzucam do Find -> Part search i wyskakuje mi komunikat "No matches found"

, znowu nie powodzenie. Do tej pory nie udalo sie ustalic co to ca motor aby pomoc w poszukiwaniach podam jeszcze nr vin:
WDB1260441a589901
Ok to na tyle, kto powie mi co jest grane?
Do posiadaczy EPC jak ewentualnie wlasciwie obsluzyc ten program a moze ktos dysponuje inna wersja w ktorej znalazl wszystkie podane wyzej numery.
Pozdrawiam Tomek Toruń