Do gazu bardzo dobrze nadają się silniki na elektronicznym wtrysku. Instalacja tylko i wyłącznie na pełnym wtrysku. Koszt do 2,2 - jakieś 2700 i więcej, do 2,8 i 3,2 pewnie od 3,500
Ja do swojego myślałem o instalacji gazowej ... ale ... Ale mam sprawnego Mercedesa, który jeszcze dłuuuugo i sprawnie pojeździ. Fabryki jestem pewien i wiem, że jak wsiądę w punkcie A to za 8 godzin wysiądę w punkcie B. Jakbym założył instalację (a więc wymysł włoskich lub polskich inżynierów, montowanych przez polskich parta... przepraszam specjalistów) to pewność zamieniła by się na nadzieję

Są oczywiście przypadki, że wszystko działa cacy - ale są też i takie, że mechanik źle zrobi otworek w silniku, czegoś nie dokręci, jakiś opiłek wpadnie do cylindra ... Mój kolega założył sobie instalację - wyjechał poza miasto i w środku jakiejś wyludnionej wiochy urwał się przewód (dołożony) od układu chłodzenia ... praktycznie cały płyn chłodzący wypłynął na ulicę.
Jak nie stać ciebie na benzynę (zakładam, że tak jest, jeśli myślisz o instalacji gazowej jeszcze zanim kupiłeś auto) to może przemyśl zakup od jakiegoś niemca, w miarę dobrego Diesela - 2,5 lub 2,5 Turbo. Nie dość, że paliwo tańsze, to mniej pali