bary123ce pisze:
Otóż po tym jak niestety okazało się, że remont jednostki napędowej w moim 560SEC jest bez sensu, postanowiłem zamontować tam 300 turbodiesel OM617A, który stał sobie i czekał na czarną godzinę.
kłopotu z gaszeniem nie będzie, bo wezmę stacyjkę od 123, ale jak przerobić zegary?? obrotomierz elektryk zobowiązał się podłączyć pod alternator, ale co z prędkościomierzem i naliczaniem kilometrow... byłem u pewnego gościa, który montuje kasy fiskalne w taxówkach. Może zrobić prądniczkę, ale musi wyliczyć przełożenia, żeby prędkość była prawidłowa. Ale ja chciałbym wykorzystać linkę ze skrzyni biegów... chciałem wpakować tył zegarów od 124 ale
adler1934 mnie zniechęcił
aha! jeszcze jedno- gdzie jest czujnik ciśnienia oleju w tym V8 ??
hmmmm, ja też mam 300turbo D od 124 w moim sec, mi wszystko podpasowało, stacyjke mam oryginalną z sec500 auto gaszę normalnie, obrotomierz mam oryginalny z sec500 (tylko tarcza od diesla), prędkościomierz też i pokazuje poprawnie (przekłamuje o 5km) ale to w granicach tolerancji, dyfer mam od 420sec, obecnie jestem na etapie montowania turbiny od scani, mam dołożony intercooler, chłodnice wody od cantera, chłodnice oleju silnikowego od vectry C 3.2 GTS, chłodnice oleju od skrzyni aut. od pajero, klima orginalna, jeszcze kilka usprawnień żeby nie klekotał za mocno bo planowałem głowice, więc mogę powiedzieć że nic nie trzeba przerabiać wszystko pasuje!!!!!!!! tylko trzeba troszkę ruszyć głową