MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt lip 25, 2025 4:02 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

mam pytanie wlasnie dotyczate zarowki do podswietlenia zegarow. jaka ona musi byc?? chodzi mi o jej wielkosc, parametry itp.

i powiedzcie mi jak sie dostac do tej zarowki?? z ktorej stony trzeba cos odkrecic itp. bo nigdy jej niewymienialem a niechcialbym jechac do mechanika zeby mi wymienil zarowke, to to sam potrafie ale potrzebuje lekkiej pomocy ;)

wiarus junior

Druss pisze:
mam pytanie wlasnie dotyczate zarowki do podswietlenia zegarow. jaka ona musi byc?? chodzi mi o jej wielkosc, parametry itp.

i powiedzcie mi jak sie dostac do tej zarowki?? z ktorej stony trzeba cos odkrecic itp. bo nigdy jej niewymienialem a niechcialbym jechac do mechanika zeby mi wymienil zarowke, to to sam potrafie ale potrzebuje lekkiej pomocy ;)

Zegary wychodzą zwykle, jak się za nie pociagnie, albo trzeba użyć dwu kawałków drutu w kształcie malutkich pogrzebaczy, ale... najpierw trzeba dostać sie od dołu za tablicę i odkręcić linkę szybkościomierza (czasem łatwiej jest odkręcić ja od skrzyni biegow). Było to wiele razy wałkowane na forum, jest wiele opisów - użyj opcji "szukaj" i zadaj "podświetlenie" albo "zegary". Mocy żarówek nie pamiętam.
Ja pojechałem do elektryka....
Pozdrawia leniwy Leopold

PS. tak naprawdę to nie dałem rady włożyć łapy za zegary...

Klubowicz
Awatar użytkownika

leopold pisze:
...czasem łatwiej jest odkręcić ja od skrzyni biegow...
PS. tak naprawdę to nie dałem rady włożyć łapy za zegary...
Łoj nie. Odkręcać od skrzyni? Potem trzeba ją wpuszczać z powrotem ...
Jak się ma taki problem jak Leopold (mój Tata też ma grube "łapy" ;) ) to trzeba poprosić kogoś z drobniejszymi (mój Tata prosi mnie). Generalnie jak się odkręci linkę od prędkościomierza to można też zegary wypchnąć od tyłu. Zegary oświetlają dwie takie żarówki jak w kontrolkach pod zegarami, ale sprawdź ich moc, bo jak założysz za mocne, to stopią Ci światłowody (u mnie niestety jeden był podtopiony :-? jak wymieniałem).
POWODZENIA

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Tytuł:
postmajtek

no dzieki za tak szybkie odp.

ale poszedlem za rada Leopol'a i wpisalem w wyszukiwarce "podswietlenie" i zacelem sobie czytac. i dowiedzialem sie ze tym guziczkiem co sie kasuje liczbe km mozna rozjasniac i sciemniac podswietlenie :) i sprubowalem zrobic tak u siebie i mi sie udalo :) jednak to bylo to pokretelkozakrecone i myslalem ze zarowka sie przepalila :)

dzieki za pomoc.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dostepne sa diody ktore sie wogole nie grzeja i daja sliczne jednobarwne swiatlo
sa dostepne w roznych kolorach i mozna je dostac w ruznym ksztalcie tzn maja takie same mocowanie jak wiekszosc podstawowych zarowek uzywanych do oswietlania tablic i kokpitow w samochodach

a ja jeszcze zastanawiam sie nad zalozeniem podswietlenia zegarow indiglo (koszt ok 200-210 zl)
a wygladaja jak w nowych samochodach

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00