MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 26, 2025 2:14 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam. Do tej pory czytalem dzis pisze z prosba o pomoc.

Mam na imie Bartek

Wlasnie rozpoczynam nowy rozdzial w moim zyciu motoryzacyjnym.

Zostalem wlascicielem w202, 230 kompresor z 97 roku, model Sport.

Na przegladzie auto otrzymalo takowe noty pomiaru spalin.

co -tl. wegla 3,5 na 0,5 normy

hc- weglowodor 276 na 100 normy.

Lambda w normie.

Moje doswiadczenia z mercedesem to w124 250d 91 -auto ojca oraz sprintery "maxy" 412 oraz 316.

Natomiast moje dotychczasowe auto to S80 132 kW-skandynawia.

Stad brak wiekszych doswiadczen.

Oczywiscie moglbym auto wstawic od razu do warsztatu ale w ten sposob niczego sie nie naucze.

Prosze o rade.

Pozdrawiam.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
zacznij szukac katalizatora

'71 250 CE, angol

Tytuł:
swój chłop

a bardziiej optymistycznie : jaki przebieg ? serwisowa ksiązka ? no powiedzmy zaginela , przebieg 180 tkm , układ zapłonowy , fitry ,przepływomierz , sonda ........ kat.

Tytuł: Ano
nowy

Serwisowany, ksiazka jest wypelniona, przebieg 23tys mil. Przeszedl przeglad w Stokholmie bez uwag nie liczac wpomnianego problemu. Eksploatowany w Szwecji i tak pozostanie.

Katalizatory sa ogolnie dostepne. Czy mam szukac oryginalu czy wystarczy uniwersalny. Przeczytalem na innym forum ze lambda po mimo ze dziala moze zle odczytywac lub nie odczytywac wogole pomiarow spalin.

Byc moze pomoze rowniez to.

Pokrywa filtra powietrza jest peknieta i wyraznie dostaje sie tamtedy powietrze. Do tego w przepustnicy stwierdzono olej.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Pokrywa filtra powietrza jest peknieta i wyraznie dostaje sie tamtedy powietrze.

Możliwe, że łapie fałszywe powietrze i przez to przepływomierz (o ile jest, bo w sumie to nie wiem czy 202 ma już "normalny" układ wtryskowy) podaje zafałszowane wartości, po 1 zacząłbym od uszczelnienia (wymiany) pokrywy i wyczyszczenia przepustnicy - olej prawdopodobnie jest z odmy, nie ma się za bardzo czym przejmować - o ile jest tego niewiele (no chyba, że się mylę i w tym wypadku, znaczy mercedes nadal odbiegałby od zwyczajnych konstrukcji ;-) )

Tytuł: Test
nowy

Czy istnieje mozliwie najprostszy sposob -podokonaniu kilku poprawek dokonania analizy spalin?

Moge sprawdzic to na przegladzie ale ekonomicznie niewlasciwym byloby jezdzenie na przeglad ,serwis celem jedynie sprawdzenia czy udalo mi sie juz zalatwic problem czy jeszcze musze nad czyms popracowac.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

No analizę spalin powinni mieć w każdym porządnym warsztacie zajmującym się elektroniką samochodową i samo sprawdzenie nie pownno kosztować więcej, niż równowartość 2-4 butelek popularnego piwa :-)

Tytuł:
swój chłop

uszkodzony filtr powietrza mógł spowodowac zabrudzenie płytki przepływomierza

Tytuł: warsztat
nowy

Postanowilem zmienic filtr na sportowy. Plyna z tego 2 korzysci. Dodatkowe KM oraz porownywalny koszt. Rynek szwedzki nie obfituje w uzywane zamienniki wiec zmuszony bylbym zakupic nowa pokrywe co kosztowac mnie bedzie tyle co nowy sportowy filtr.

Jesli chodzi o koszta warsztatow to miast 2-4 butelek sprawa zawiera sie w conajmniej zgrzewce.

Mimo to po wymianie filtra jade na komputer. Tak czy siak trzeba wprowadzic poprawne ustawienia w kompie.

Jesli chodzi o filtr. Widzialem 2 zamiast 1 prowadnice z tworzywa szt. Czy przy instalacji filtra potrzebuje cos w rodzaju widelek? Jedno wejscie od filtra 2 wyjscia?

Co do plytki przeplywomierza. Jak ja przeczyscic? <br>Dodano po 9 godzinach. 29 minutach.:<br> podlaczylem gwiazde do komputera. wskazal on bledy nr 22 i 20.

sonda dziala, katalizator w/g serwisanta nie odpowiada za tak znaczne zmiany przy analizie spalin.

wpuszczalismy dym do przepusnicy aby sprawdzic przecieki- bez skutku za wyjatkiem dziury w pokrywie filtra powietrza.

jutro sprawdze swiece.

bledy wskazane przez kompa dotycza przepustnicy. najprawdopodobniej elektronika.

to moze kosztowac :-(

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00