negga pisze:
Witam.mam pytanie czy wejda mi felgi o rozmiarze 8*17 na oponach 205/40 do 190?prosze o pomoc.
ALPAq pisze:
ale jakos dziwnie wygląda powiedzmy 124 QP na felgach 15" z oponami 195/65 .... zime przeboleje na nich ale na wiosne muszą isc minimum 16

z oponkami 225-235

Może narażę się tą wypowiedzią kilku osobom ale ciągłe dążenie za zmianą profilu na niższy wcale nie musi być dobrym pomysłem (osobiście myślę o tym o wiele dosadniej). I nie chodzi tu tylko o przysłowiowe polskie dziurawe drogi. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę że wymiana tylko i wyłącznie felg z oponami na bardziej niskoprofilowe może przynieść więcej szkody niż plusów. W ten sposób zmienia się cała charakterystyka zawieszenia i to nie koniecznie na lepszą. Wraz z wymianą kół powinno się zmienić elementy zawieszenia. Idąc tym tropem skoro wymieniamy koła na bardziej sportowe to sprężyny i amortyzatory też powinny ulec zmianie na bardziej sportowe. Bo nie po to ktoś w fabryce Mercedesa liczył i projektował a potem sprawdzał w licznych testach praktycznych żeby teraz "jakiś Adam Słodowy" (bez obrazy) zmieniał to dowolnie. Taka zmiana MOŻE być przyczyną złego "trzymania się" drogi właśnie na słabszych (polskich) drogach zamiast oczekiwanej lepszej przyczepności. I przeważnie jest przyczyną - na dziurach, na koleinach, na kałużach, na piachu czy glinie z pola, na liściach.
A już szczytem głupoty (dla mnie) jest zakładanie mocno niskoprofilowych opon na zimę. Popatrzcie na auta rajdowe w zimie - nieproporcjonalnie cieniutkie "rowerówki" (z kolcami). No chyba oni wiedzą lepiej co założyć. Wybór prosty - szpan i efekty wizualne albo bezpieczeństwo. Tego pogodzić się nie da. Zreszta są kraje np. Finlandia gdzie na zimę nie wolno używać niższego profilu jak 70 (przynajmniej tak było).
Już kilka osób na tym Forum opisało swoje przykre doświadczenia. Może warto byłoby przyjrzeć się temu przez pryzmat wielkości profilu opon. Coś w tym jest.....
P.S. Staram się zawsze przestrzegać zasad bezpiecznej eksploatacji samochodu i jeździć bez "wynalazków" oraz 100%-wo sprawnym technicznie autem. Martwi mnie że któryś z kierowców aut z tych jadących naprzeciw niestety nie. A ja chcę żyć.......