Witam wszystkich.
Na wstępie chcę napisać 2 rzeczy.
1. Zarejestrowałem się na forum przed chwilą, ale śledzę od dłuższego czasu (z racji jazdy dieslem wątek potato w szczególności)
2. Użyłem opcji szukaj, przeczytałem wszystko, co znalazłem na temat MB W124 280 TE, poniekąd dlatego zacząłem rozważać takie auto.
A teraz do meritum
Byłem dzisiaj oglądać MB 280 TE, '94, 271kkm, LPG sekwencja Zavolli.
W ogłoszeniu oczywiście bezwypadkowe. Przyjechałem na miejsce, obejrzałem auto, widać przynajmniej, że ma 13 lat (wg nru VIN nawet 14, tyle, że I rej. 94 itp itd). Gdzieś tam pęcherzyk przy słupku z tyłu, cośtam na masce, pierdoły. Niemiecki Scheckheft do 2005 r., przy przebiegu ca. 220kkm auto przyjechało do Polski.
Auto zagadało, pochodziło trochę, przejechałem się najpierw z właścicielem, potem poprowadziłem sam. Auto nie ściąga, nie bije na kierze, całkiem nieźle przyspiesza, nic nie puka i nie stuka (poza roletą - kombi). Nie kopci, pracuje równiutko (jak na R6 przystało).
Wróciliśmy do gościa pod chałupę, no i oglądam dalej. Potwierdziły się moje podejrzenia co do odbytego przez auto przynajmniej jednego wypadku - prawy przód był robiony, trochę inna szpalta, listwa nie przylega idealnie, linia auta nie zachowana idealnie, zapewne widać by było różnicę w odcieniu lakieru, tyle, że ciemno dzisiaj i ogólnie butelkowa pogoda. Wg właściciela (od 2 lat w Polsce, sam sprowadził), samochód przyjechał na kołach, nic nie było robione. Przez niego.
Jednak odkryłem dość przykrą sprawę - na załączonych poniżej zdjęciach chyba jest to widoczne - prawe przednie koło jest jakby cofnięte, nie wchodzi idealnie w nadkole/błotnik, a lewe tak.

Stąd też moje pytanie, jak sądzicie, czy poprawienie tego elementu to niewielki problem (ustawienie zbieżności, wymiana wahacza, nie wiem?), czy też mogę zakładać, że auto miało wspawaną ćwiartkę przez jakiegoś partacza i naprawa nie ma sensu z punktu widzenia kosztów? Nadmienię, że obejrzałem opony letnie, jako pierwszy trafił się prawy przód - oczywiście - zeszlifowany po zewnętrznej...
Nadmieniam, że samochód prowadził się bardzo fajnie, automat (V) zmieniał ładnie, bez szarpnięć (mam porównanie do innych automatów), przyspieszenie jak najbardziej ok.
Kończąc mój wywód - PORADŹCIE, czy szukać dalej, czy jeszcze rozważyć?
Z góry dzięki za odpowiedzi
Paweł
Nr VIN: WDB1240881F288563 - sprawdziłem, wyposażenie, kolor itp się zgadzają
Mogę zamieścić więcej zdjęć auta.