Witam.
Dzis zarejestrowalem sie na Waszym forum gdyz przymierzam sie do zakupu
tego o to Mercedesa.
Niestety jestem laikiem w temacie aut i bardzo mi zalezy na pomocy osob bardziej doswiadczonych.
Moze zaczne od tego dlaczego w ogole interesuje mnie zakup takiego auta. Mialem wczesniej jeden samochod, Seat Arosa 1.0 czy 1.2 nie pamietam dokladnie. Mialo to byc auto tanie w utrzymaniu do spokojnej miejskiej jazdy. Zostalo sprowadzone z Niemiec. Niestety okazalo sie byc bardzo awaryjnym samochodem, ktory prawdopodobnie w Niemczech byl mocno katowany i jego naprawy kosztowaly mnie sporo pieniedzy.
Obecnie dosc juz mam malych aut ze slabymi silnikami. Postanowilem kupic auto coupe, nie mniejsze od powiedzmy astry, z minimum 100 KM, skorami i wszelkimi mozliwymi wygodami. Automat bardzo mile widziany.
Tak wiec po dlugich tygodniach zastanowien brat podsunal mi pomysl zakupu takiego oto mercedesa. Poza oczywistym faktem ze jest to samochod piekny, wygodny, bardzo bezpieczny i mocny, argumentowal, ze pomimo swoich nastu lat nie powinien sie psuc a jezeli awaria sie zdazy to koszt naprawy bedzie stosunkowo niski ze wzgledu na bardzo duza dostepnosc czesci.
Moje obawy lacza sie glownie z awaryjnoscia i kosztami napraw. Wiem, ze wiele zalezy od tego jak samochod byl traktowany i trudno stwierdzic czy ten konkretny model psuc sie bedzie czy nie. Na pewno jednak jestescie w stanie oszacowac z grubsza jakie roczne koszty moga sie wiazac z uzytkowaniem takiego samochodu. Tak wiec to jest moje pierwsze pytanie, awaryjnosc i koszty utrzymania.
Nastepna kwestia dotyczy tego konkretnego ogloszenia. Czy mozecie cokolwiek porawdzic odnosnie tego modelu, tej konkretnej instalacji gazowej czy przebiegu. Wszelkie uwagi sa mile widziane.
W koncu ostatni problem jaki mnie dreczy dotyczy sprawdzenia samochodu przed jego zakupem. Niestety nie mam zadnego znajomego, ktory dobrze by sie znal na Mercedesach w zwiazku z czym rozumiem, ze najwlasciwszym posunieciem bylo by udanie sie z autem do stacji diagnostycznej i dokonanie sprawdzenia. Jako ze auto znajduje sie w Szczecinie to musze wlasnie tam zlokalizowac stacje. Czy ktos moze wiem czy w Szczecinie jest jakas stacja Mercedesa? Moze znacie tam jakiegos dobrego fachowca? Na co zwrocic uwage przy zakupie, co nalezy dokladnie sprawdzic? Ponownie wszelkie rady beda dla mnie bardzo cenne.
Z gory dzieki,
Maciej