MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 31, 2025 12:01 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam, jestem tu nowy, ale zaszła potrzeba aby znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytanie, a niestety googlowanie nic nie dało ;\ mam nadzieję, że tutaj ktoś pomoże. Do rzecz:

Stosunkowo niedawno temu ojciec zmienił opony z letnich (205/65 R16 chyba) na zimówki 195/60 ? Nie jestem pewien co do profilu, ale szerokość to na pewno 195. No i wystąpił taki objaw, że przy rozpędzaniu samochodem zaczyna... telepać :roll: Koleś od opon powiedział, że to dlatego, że są to za wąskie opony do tego mercedesa bo dla mnie jest zupełną bzdurą ! Przecież gdyby opony były dobre, wyważone koła, to jak może samochód wpadać w taki rezonans ? :\ Podobno jednak koła są wyważone...

Proszę o rozwianie moich wątpliwości, bo ja czuję się nabijany w bambuko przez tego typa, czy możliwe że powodem telepania samochodem jest za wąska opona ?

Z góry dziękuję za pomoc. Ps. Mercedes rocznik 99. 2.2 CDi (przed liftingiem jeśli to ma jakieś znaczenie)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

powodem moze byc krzywa/przekoszona felga.Zdjac felgi i dać na maszynę i odrazu bedzie widac co i jak.

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

wiarus junior
Awatar użytkownika

Maksio pisze:
... Podobno jednak koła są wyważone...

Sprawdź u innego wulkanizatora wyważenie kół. Przy okazji jak napisał wcześniej MERCEDES 4 EVER mając koła na wyważarce będzie widział czy felgi są proste i czy opona nie ma wady. To, że ktoś ma wyważarkę do kół nie oznacza, że potrafi je dobrze wyważyć. Jego wypowiedź o zbyt wąskich kołach do tego auta już daje powód do przemyśleń.
Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Tak się nieszczęśliwie składa, że w tym tygodniu nie da rady pojechać z tymi kołami...

Jednak nurtuje mnie jedno: zakładając najgorszą opcję, jeśli poproszę gościa o wyważenie kół przy mnie i maszyna pokaże, że wszystko w porządku.... ? Wtedy pozostaje inny "specjalista" tak ?

Tak w ogóle to zaraz podładuje akumulatorki i pokażę Wam co to za model opony, może jakieś dziadostwo ? Znaczy model dziadowski, bo firma niby pirelli

//edit: ciężko zrobić na mokrej oponie zdjęcie, za duże refleksy świetlne.

Opona to Pirelli 210 Snowsport 195/65 R15 91H

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Ja tez wymieniłem oponki na zimowe i mam profil 195/65 i to sa wymiary standardowe, bez znaczenia czy letnie czy zimowe, spisuja sie bardzo dobrze, juz miałem pierwsze testy zimowe i autko dobrze sie trzyma, oponki nie sa nowe i zauwazyłem ze lekko mnie sciaga w lewa strone chociaz wszystkie były wywazone, ale coz tak juz bywa czasami, a z reguły jest tak ze nasze MB nie lubia opon wiekszych niz profil 195 dlatego ten standard jest tak wazny POZDRAWIAM

W124 2.3 Automat Nivo Golas Lpg

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Maksio pisze:
Jednak nurtuje mnie jedno: zakładając najgorszą opcję, jeśli poproszę gościa o wyważenie kół przy mnie i maszyna pokaże, że wszystko w porządku.... ?

a) Maszyna moze byc zle skalibrowana i nawet jak pokaze, ze jest wywazone, to nie bedzie.

b) Nawet jesli cale kolo bedzie wywazone, to nie oznacza, ze nie bedzie bilo, bo moze byc krzywa felga lub/i moze byc krzywa opona.

Podjedz do normalnego wulkanizatora to Ci powie co jest grane.
A do tamtego co Ci taki kit wciska nie wracaj.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

zegarek pisze:
Maksio pisze:
Jednak nurtuje mnie jedno: zakładając najgorszą opcję, jeśli poproszę gościa o wyważenie kół przy mnie i maszyna pokaże, że wszystko w porządku.... ?

a) Maszyna moze byc zle skalibrowana i nawet jak pokaze, ze jest wywazone, to nie bedzie.

b) Nawet jesli cale kolo bedzie wywazone, to nie oznacza, ze nie bedzie bilo, bo moze byc krzywa felga lub/i moze byc krzywa opona.

Podjedz do normalnego wulkanizatora to Ci powie co jest grane.
A do tamtego co Ci taki kit wciska nie wracaj.

Ojciec dał sobie takie bzdury wcisnąć :\ dla mnie od razu, jak mi to powtórzył, wydało się śmieszne, jak można się tak kretyńsko tłumaczyć... no nic, dam znać jak będzie po walce:)

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

miałem kiedys taką sytułacje kiedy też mi kołała biły po zmianie nikt nie wiedział co jest i zmieniłem poprostu koła z prawych na lewą i był spokój.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

temat już dawno nie aktualny, ja obiecałem odpisać jak będzie po problemie no ale nie miałem czasu niestety na forum...

to dla przyszłych pokoleń :P
okazało się, że opony wyglądają jak szczyty tatr i sudetów, więc nic dziwnego, że biły. Po zakupie nowych opon, wyważeniu i zamontowaniu: problem zniknął.
Pozdrawiam i można zamknąć...

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Maksio pisze:
temat już dawno nie aktualny, ja obiecałem odpisać jak będzie po problemie no ale nie miałem czasu niestety na forum...

to dla przyszłych pokoleń :P
okazało się, że opony wyglądają jak szczyty tatr i sudetów, więc nic dziwnego, że biły. Po zakupie nowych opon, wyważeniu i zamontowaniu: problem zniknął.
Pozdrawiam i można zamknąć...

no to jak zęby były to problem nieustał tylko moze powrocić [szalone] sprawdz amortyzatory....

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
no to jak zęby były to problem nieustał tylko moze powrocić sprawdz amortyzatory....

i zbierzność :), przy złej zbierzności też wycina opony w zęby...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00