MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 2:02 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Mam pytanie ma przyjechac do mnie znajomy z takim Mercem potrzebuje wymienic olej i po wymianie oleju chce sam z klucza jednego na dwa klucze , wiem ze kiedys jak znim bylem w serwisie MB to robili to jakos na kierownicy .

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Przyznam, że nie rozumiem. Chce wymienic olej i ok., ale o co chodzi z tymi kluczami? Chce mieć dwa różne? I czego tak na prawdę dotyczy Twoje niezamieszczone pytanie?

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

nowy

Te kluczyki to inspekcja , chodzi mi o kasowanie tej inspekcji , znalazlem cos takiego , ale nie wiem czy to bedzie to ?

Turn ignition key to position II

Repeatedly press button[B] untilboth the total and trip mileages appear in the odometer display of the speedometer.

Repeatedly press button [C] until the service symbol and distance remaining to the next service appear in the odometer display.

Press button [A] for 3 seconds until the message " DO YOU WANT TO RESET THE SERVICE INTERVAL ? CONFIRM BY PRESSING THE R BUTTON " appears in the odometer display.
Release button [A].
Within 5 seconds press button [A] until the new service interval appears in the odometer display.
Release button [A].
Switch ignition OFF.

przekrec klucz do pozycji 2
przyciskiem B przejdz az bedzie pokazywac km calkowite
przyciskiem C przejdz do wskazania serwisu
przytrzymaj A az napis sie zmieni , puśc i naciśnij ponownie
wyłącz zapłon

Tytuł:
swój chłop

to się robi z komputera lub tak jak napisałeś przy kierownicy (co jest bardzo ponoć proste wręcz banalne, bo kumpel to robił)
Obawiam się, że na tym forum nikt ci nie pomoże bo tu dominują posiadacze raczej starszych modeli a na serwisie napewno nie powiedzą.
Ten kumpel co kasował to pewnie jeszcze pamięta, ale jak się domyślasz wiedza .... jak to powiedzeć " fachowa" kosztuje co najmniej dużą flachę :lol:

Tytuł:
wiarus junior

Witam

Wiem, że to stary post, ale na przyszłość moge powiedzieć jak sie omija z daleka servis w 210. To proste - ustawiamy na komputerze servis (tam gdzie są te "klucze") przyciskamy przy liczniku guziczek "R" na jakiś czas aż sie pojawi komunikat o kasowaniu i potwierdzeniu tej skomplikowanej operacji :P - no i oczywiście trzeba potwierdzić. A mozna jeszcze zresetować ten "komputer" kręcąc kierownicą do oporu w lewo, prawo i lewo , albo odwrotnie (oczywiście wszelkie te czynności wykonujemy przy włączonym silniku bądz zapłonie, ale ciężko sie kręci kierownicą bez wspomagania)

Tytuł:
postmajtek

budziol
Witam Cie kolego. W wyszukiwarce znalazłem Twoje rady dotyczące kasowania komputera. Wszystko jest jasne tylko ktore to przyciski a,b,c
na forum jest tylu mądrali że tak naprawdę Twoja odpowiedż jest jedyną logiczną. Inni albo chcą kasy albo im sie nie chce pomagać bo im sie juz nie chce . Takie masło maślane.
Pozdrawiam Wojtek <br>Dodano po 1 minutach.:<br> budziol
Witam Cie kolego. W wyszukiwarce znalazłem Twoje rady dotyczące kasowania komputera. Wszystko jest jasne tylko ktore to przyciski a,b,c
na forum jest tylu mądrali że tak naprawdę Twoja odpowiedż jest jedyną logiczną. Inni albo chcą kasy albo im sie nie chce pomagać bo im sie juz nie chce . Takie masło maślane.
Pozdrawiam Wojtekmastermaster <br>Dodano po 4 minutach.:<br> master
Witam Cie kolego.
To stary post ale może jeszcze pamiętasz.
Zrobiłem z kasowaniem komputerea tak jak mówiłeś ale kompyter przeszedł do servisu B z servisu A. Czy aby to potwierdzić trzeba raz jeszcze przycisnąć przycisk R?
Może mógłbyś mi pomóc. Pozdrawiam
Wojtek

Tytuł:
wiarus junior

no po serwisie A jest serwis B za kolejne 20 tys. km i tak w kółko - a ten cały serwis to jest tylko przypomnienie kiedy trzeba olej i filtry powymieniać ... na tym to właściwie polega.
wojkro pisze:
przeszedł do servisu B z servisu A. Czy aby to potwierdzić trzeba raz jeszcze przycisnąć przycisk R?

tak szczerze to nie mam pojęcia - u mnie nadal odwiedza serwis - ja tylko podpatrzyłem jak oni to robią. <br>Dodano po 1 minutach.:<br>
wojkro pisze:
ktore to przyciski a,b,c

Jak masz wersje po 99 roku to takowych przycisków nie masz

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
postmajtek

Bardzo dziekuje. Dużo mi pomogłeś. Na formum jest dużo cwaniaczków którym się wydaje ze wiedzą wszystka a tak naprawdę to bzura.
dzieki rqaz jeszcze Pozdrawiam Wojtek <br>Dodano po 3 minutach.:<br> Podpowiedz mi jak wpisać Tobie komentarz ( tzn pomógł ....)
Poz. Wojtek

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

wojkro pisze:
Podpowiedz mi jak wpisać Tobie komentarz ( tzn pomógł ....)
Poz. Wojtek

Pod postem masz np. e-mail użytkownika ( pod podpisem ) i tam jest pomógł mi [ok] i klikasz

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

odgrzewam temat bo mam problem

pojawił się "kluczuk" i odliczanko. od 1500km chyba do zera. Jak minąłem zero, zaczął naliczać na minusie. Jednak dopiero dziś mogłem wskoczyć na serwis i wymienić olej. WYmieniłem, skasowałem sobie inspekcje (zapłon, 2xkasowanie licznika, wył zapłon, wł.zapłon, na 10sek kasowanie licznika). Inspekcja zniknęła, ale przy przejściu przez ZERO kiedy mi przypominał o oleju, zaczął pikać (takie pii pii pii pii z konsoli, cichutkie). Myślałem że pikanie zniknie wraz ze zdjęciem inspekcji, ale nie, nie zniknęlo i denerwuje mnie. Pika gdy jest auto zamknięte bez klucza w stacyjce, pika gdy włoże kluczyk, jak odpale samochód na chwile przestaje pikac, ale po 3 sekundach znowu jedzie z koksem, podczas jazdy też pika. W serwisie (nie ASO MB) rozkładają ręcę. Pomóżcie i co on ode mnie chce!?

ps. jeśli chodzi o metode kasowania inspekcji zależy to czy macie przyciski na kierownicy, czy bez przycisków. Opisana metoda przeze mnie dotyvczy modelu W210 diesel bez przycisków na kierownicy. <br>Dodano po 1 minutach.:<br> od razu dopisze, że to nie info o światłach. Info o światłach piszczy inaczej, głośniej i w innym tępie i jak mam włączone światła pikają światła i to COŚ jednocześnie niezależnie.

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

informuje, że pikanie nie było od przekroczenia zera podczas odliczania. Akurat wówczas pojawiła się usterka "antynapadu". Już usunięta, nawet niewiedziałem że antynapad miałem, ale dowiedziałem się jak zaczął ni stąd ni zowąd trąbić i robić dyskotekę światłami. Ale reset poprzez wyłączenie aku wszystko wyzerował i nie pika i jest ok.

ex MB W124 250D '85 manual w stanie dobrym plus plus (astral silver metalic)

Oo==oO

Tytuł:
wiarus junior

no to ja zas mam inny problem
alarm dzialal robip yyy yyy przy zamykaniu porozlaczalem z przodu kable bo mialem do wymiany chlodnice podlaczylem i juz nie robi yyy yyy tera to juz w ogole nic nei robi
trabitko ma swoj + i - czy mozna to byle jak podlaczyc ?

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

u mnie trąbitko ma tylko jeden kabelek (+), do masy jest poprzez śrube do karoserii pojazdu. Ale gdy trąbitko odłączyłem okazało się że trąbi drugie gdzieś schowane... Ogólnie to bede chyba sprzedawał tego okulara. Człowiek miał 124 i nie było kłopotu a teraz z tą elektryką w tym aucie to ja zwariuje. Czy tylko mój egzemplaż jest taki? [zlosnik]

ex MB W124 250D '85 manual w stanie dobrym plus plus (astral silver metalic)

Oo==oO

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Martini pisze:
Ogólnie to bede chyba sprzedawał tego okulara. Człowiek miał 124 i nie było kłopotu a teraz z tą elektryką w tym aucie to ja zwariuje. Czy tylko mój egzemplaż jest taki? [zlosnik]

One wszystkie tak mają to takie IBM na kołach, albo bluescreen i nie odpalisz, ale fatal error i nie zgasisz :):)

Przynajmniej słuszna decyzja .

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00