MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 6:56 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam

Na początek chciałem się przywitać. Jestem dumnym właścicielem E 290 td, wersja Avantgarde, przed liftingiem.
Forum Wasze przeglądam już jakiś czas, ale do rejestracji jak to zwykle bywa zmusiła mnie awaria. Przeglądałem większość tematów z podobnymi problemami w dziale mercedesy współczesne, ale nie znalazłem żadnej konkretniejszej odpowiedzi na mój problem, wobec czego ośmieliłem się napisać tego posta :)

Do rzeczy:

- Lusterko lewe wychylone maksymalnie do góry, prawdopodobnie spalił się silniczek w lusterku, delikatna mgiełka dymu pojawiła się w kabinie w okolicy bezpieczników , oraz zapach palonego plastiku czy płytki scalonej (po przełączeniu przycisku sterowania na drugie lusterku dymienie ustało),

- Momentalnie po tym przestały działać: kierunkowskazy, wycieraczka, elektrycznie sterowane szyby, lusterka, centralny zamek prawdopodobnie szyberdach, ale tego przyznam szczerze wolałem nie sprawdzać przy tej pogodzie :)

Z tego co wyczytałem, pewnie jakiś przekaźnik, ale czy przekaźnik od kierunków i wycieraczki może odpowiadać za pozostałe elementy?

Drugie pytanie, czytałem że w bagażniku znajdują się też jakieś przekaźniki, czy ktoś z forumowiczów będzie w stanie wskazać w przybliżeniu położenie, ew. jak sie do nich dobrać, co odkręcić itd.

Z góry dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi.

Tytuł:
wiarus senior

ja bym zaczął od bezpieczników a wpierw od rozłączenia tego co się paliło...
tak na zdrowy rozsądek... tym bardziej że w MB bezpieczniki są tak jakoś dziwnie podzielone na rożne nie mające nic wspólnego ze sobą "sekcje"

W124 E250D 93
W124 230E 85 LPG ex
W201 200E 85 LPG ex
W123 200D 79 ex

Tytuł:
nowy

Zapomniałem napisać, oczywiście w pierwszej kolejności sprawdzone bezpieczniki, łącznie z prądem w gniazdach bezpieczników.

Prąd jest, bezpieczniki całe.

Chyba że w E klasie oprócz puchy pod maską i koło akumulatora pod siedzeniem są jeszcze jakieś bezpieczniki o których nie wiem.

Tytuł:
nowy

Auto już u speca stoi, dzisiaj najpóźniej jutro będę znał rozwiązanie problemu, opisze co i jak na forum co by dla potomnych było [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

W desce rezdzileczniej po lewej stronie. jak otworzysz drzwi kierowcy to zobaczysz

W210 1996r 2.2D

Tytuł:
nowy

Tak, wiem, pisałem na szybko w robocie i zapomniałem ich wymienić, ale to pierwsze sprawdziłem, bo jak napisałem w 1 poście z tych okolic wydawało mi sie że dymi.

Diagnoza speca: Spalony moduł od sterowania lusterkiem i szybą w lewych drzwiach, śmierdzi aż miło, wnętrze jak rzym po pożarze. Moduł odpięty, zrobione obejście, wszystko działa oprócz lewej przedniej szyby i lusterka.

Jak zdobędę nowy/używany moduł, to mam sprawdzić jeszcze instalacje w drzwiach od lusterka i szyby, bo mogą tam być jakieś zwarcia jeszcze i żebym nie spalił nowej części.

Na pytanie dlaczego spaliła sie ta część a nie bezpieczniki "specjalista" z merca nie potrafił powiedzieć.

Cała operacja kosztowała mnie 150 zeta, czy dużo czy mało to sprawa personalna, dla mnie najważniejsze że auto sprawne.

Mam nadzieje że to kiedyś komuś pomoże

Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00