MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 1:59 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
nowy

na wstepie witam wszystkich mercomaniakow [cool] jestem tu nowy.
wlasnie stalem sie posiadaczem naprawde ladnego i zadbanego merca klass C 180 1993R
1 wszystko gra jak w zegarku oprocz ogrzewania wlanczam na max obie strony i wieje ale slabiutko (moim zdaniem) a w kratce obok kierowcy to juz wogle nic nie leci myslalem se filtr przeciw pylkowy majster powiedzial ze takiego nie ma a szukal nad nogami pasazera.
2 gdy stoi na wolnych obrotach leci letnie powietrze jak dodam gazu leci duzo cieplejsze i tak w kolko. dodam ze temp. na blacie urosnie do ponad 80stp. i tak stoi moze na postoju troche opadnie do 80.

drodzy koledzy pomozcie bo szlak mnie trafia :oops:

Tytuł:
weteran

Witam również

Zdecyduj się: masz problem z ogrzewaniem, czy z dmuchawą - bo znowu po kilkunastu postach okaże się, że wszyscy piszą nie na temat...

Pozdrawiam.

P.S.: SZLAG Kolego! (szlak - to jest turystyczny ;) )

Tytuł:
nowy

1 to pierwszy problem a 2 to drugi problem
1> slaby ped powietrza dmuchawy poprostu slabo wieje
2>mala temperatura powietrza wdmuchiwanego do kabiny na wolnych obrotach po dodaniu gazu jest powietrze goretsze.

juz dokladniej sie chyba nie da [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior

zmień filtr który na 100000% jest

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
nowy

jesli by byl to mam prawdopodobnie problem z wiatrem z glowy ale bylem na stacji gdzie tylko zajmuja sie filtrtami i olejami no i gosciu szukal go i mowi ze go nie ma, zmienial juz w takim i mowil ze powinna byc taka puszka nad nogami pasazera a u mnie niet tego czegos moze jakies foto tego filtra ktos ma?

no a co z tym ogrzewaniem?
[szalone]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

tajnos pisze:
jesli by byl to mam prawdopodobnie problem z wiatrem z glowy ale bylem na stacji gdzie tylko zajmuja sie filtrtami i olejami no i gosciu szukal go i mowi ze go nie ma, zmienial juz w takim i mowil ze powinna byc taka puszka nad nogami pasazera a u mnie niet tego czegos moze jakies foto tego filtra ktos ma?

Filtr jest, numer 515 na schemacie:
Obrazek

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
weteran

Osobiście to bym zrobił tak:
- zdjął dekielek z silniczka dmuchawy
- wysterował dmuchawę na max
- zaobserwował pracę silniczka; łatwo jest rozpoznać, czy silniczek kręci z pełną mocą, czy "aby, aby"

Dopiero potem udałbym się na dalsze poszukiwania.

Może być na przykład spadnięta któraś rura z nawiewu, i powietrze zamiast do kabiny leci sobie pod deskę rozdzielczą.

Tytuł:
nowy

dzis po poszukiwaniach filtra po prostu go nie ma :o
wiem juz to na pewno. zdjolem podszybie bo pomyslalem ze moze jakis syf jest i jak to wogle dziala okazalo sie ok to samo zrobilem z dmuchawa i tez ok. wniosek taki helmuty nie postarali sie co do dmuchawy moim zdaniem powinna byc umieszczona centralnie i wyzej. jako ze to moj pierwszy merc jestem niezadowolony a szkoda bo fajnie mi sie tym smiga. a co radzicie z tym letnim nadmuchem czy to tez tak powinno byc?
bo np; w moim audi A4 96r 1.6i czy na wolych obrotach silnika czy na innych dmucha naprawde goracym powietrzem i bez roznicy na ktorym biegu dmuchawy.

Tytuł:
weteran

Do regulatora dmuchawy jest doprowadzony plus oraz minus - pomiń regulator i daj pełne zasilanie na silnik dmuchawy. Wtedy się przekonasz, czy to wina filtra, czy regulatora. Jak silnik dostaje rozkaz pracy na "max" - to chce z obudowy wylecieć takie ma obroty...
Może pod deską rozdzielczą spadł jakiś wąż i całą kompresja tam ucieka?

Tytuł:
nowy

dmuchawa smiga jak nalezy na kazdym biegu. sprawdzalem tez wczoraj w innym W202 i jest identycznie i myslac logicznie normalna sprawa jest ze do ostatniej kratki przy kierowcy powietrze ledwo dolatuje bo dmuchawa jest na drugim koncu szerokosci samochodu i to jeszcze u dolu. wiec za nim tam doleci wiekszosc powietrza ucieknie przez wczesniejsze wyloty powietrza. gdyby byla chociaz wyzej przy samej szybie i prosto z podszybia ciagnela to by bylo lepiej. bo tam naprawde jest przekabinowane na lipe.

dzieki za odp. i zamykam temat bo i chyba z tym ogrzewaniem zaleznym od obrotow silnika tez nikt nie pomoze. pozdrawiam 8)

Tytuł: dalej
wiarus junior
Awatar użytkownika

2 gdy stoi na wolnych obrotach leci letnie powietrze jak dodam gazu leci duzo cieplejsze i tak w kolko. dodam ze temp. na blacie urosnie do ponad 80stp. i tak stoi moze na postoju troche opadnie do 80.

Nie wiem jak w C klasie, ale u siebie w beczce szukałbym przyczyny w pompie wody, która z niedostateczną siłą pompuje płyn na biegu jałowym, no a jeszcze wcześniej sprawdziłbym drożność układu nagrzewania, może nagrzewnica zabrudzona, może wężyki zabrudzone?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

tajnos pisze:
dmuchawa smiga jak nalezy na kazdym biegu. sprawdzalem tez wczoraj w innym W202 i jest identycznie i myslac logicznie normalna sprawa jest ze do ostatniej kratki przy kierowcy powietrze ledwo dolatuje bo dmuchawa jest na drugim koncu szerokosci samochodu i to jeszcze u dolu. wiec za nim tam doleci wiekszosc powietrza ucieknie przez wczesniejsze wyloty powietrza. gdyby byla chociaz wyzej przy samej szybie i prosto z podszybia ciagnela to by bylo lepiej. bo tam naprawde jest przekabinowane na lipe.

świetną drogą dedukcji podążasz Kolego [szalone] , wg mnie albo masz walnięty regulator, albo pompę wody Masz na wykończeniu - w moim w202 wszystko jest ok , choć dmuchawa jest tam gdzie piszesz , i również musi pokonać tą wielgachną drogę - powiem więcej , nawet dociera na tył !!!!! tymi rurami co idą pod dywanem - dasz wiarę?

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
nowy

a wiesz ze tych podlogowych niesprawdzalem a dzis zerkne z ciekawosci.
niewiem jakie sa objawy padnietej pompy ale temp. na blacie jest jak najbardziej ok. myslisz o regulatorze dmuchawy ? no na 4 biegu daje jak szalona wiec chyba jest ok. sprawdzilem droge dmuchawy do nadmuchu szyby przedniej tej zaraz nad dmuchawa i jest ok, a wieje jakos tam sobie :roll:
nie wiem czy moze jestes przyzwyczajony moze nie, ale ja biorac pod uwage reszte aut kture posiadalem a troche ich bylo to twierdze smialo ze nadmuch w W202 jest spartaczony:). na zaprzyjaznionym duzym warsztacie uslyszalem ze czepiam sie czegos co jest ok. w innych autach np;BMW E36 dmuchawa chodzila prawie zawsze na gora 2 biegu. dochodze do wniosku ze jesetm za duzo wymagajacy [szalone]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

tajnos pisze:
nie wiem czy moze jestes przyzwyczajony moze nie, ale ja biorac pod uwage reszte aut kture posiadalem a troche ich bylo to twierdze smialo ze nadmuch w W202 jest spartaczony:). na zaprzyjaznionym duzym warsztacie uslyszalem ze czepiam sie czegos co jest ok. w innych autach np;BMW E36 dmuchawa chodzila prawie zawsze na gora 2 biegu. dochodze do wniosku ze jesetm za duzo wymagajacy

JA jeszcze raz zaapeluje do twojego rozsądku - nie możesz pisać że nadmuch w w202 jest spartaczony jeżeli twoje doświadczenie opiera się na jednym w202 z usterką i być może 2 też z usterką - w trasie jak jadę to nawet na 1 biegu jest gorąca że hu hu - zadam banalne pytanie - ale pokrętło temp masz ustawione na maxa?? miałem i E36 i , przez mój dom przetacza sie dużo aut i różnicy nie widzę , na tym forum twoja opinia też jest odosobniona , możesz jeszcze popytać tu:
http://www.w202.pl/viewforum.php?f=1&si ... 911406e388
nie jesteś za dużo wymagający - poprostu twój Mercedes cię nie lubi
[zlosnik] , a jak go wkurzysz to ci zapoda typową usterkę w124 - i non stop będziesz miał gorące powietrze ( o zimnym zapomnij)....
najpierw sprawdź wszelkie hipotetyczne przyczyny a potem wystawiaj taką ocenę ok?

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
nowy

heheh no wychodzi na to ze jestem jednak wymagajacy bo dzis tak se z ciekawosci sprawdzilem w sprinterze z 2004r i tez jak dla mnie lipowato tam wieje. jako auto podoba mi sie bo smialo twierdze ze lepiej mi sie tym lata jak np A4. tak se mysle ze jakby jeszcze naprawde tam byl filtr kabinowy to juz wogle chyba masakra.
No nic zamykam temat bo wiem juz chyba wszystko dziekuje za odpowiedzi wszystkim i pozdrawiam . mimo to polatam troche ta GWIAZDA cos w niej jest [cool]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00