MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr lip 30, 2025 5:42 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czujnik ASD
postmajtek

Czy któryś z szanownych forumowiczów wymieniał już czujnik ASD (chodzi mi o tylny) a dokładniej którędy idzie przewód od czujnika , gdzie wychodzi i do czego jest podłączony. I czy jest jakiś konkretny sposób wymiany czy poprostu wyjmuje i odłączam stary a podłączam nowy.
Jak by ktoś też miał na zbyciu używany sprawny i niedrogo [oczko] ,było by bardzo miło.
POZDRO.

Tytuł:
weteran

Nie ma czegoś takiego jak "czujnik ASD"
W tylnym moście jest czujnik ABS, natomiast układ ASD tylko (grzecznościowo) z niego korzysta.
W zasadzie najbardziej zbliżona do prawdy nazwa to "czujnik obrotów koła" lub "czujnik prędkości"
Tak więc jeżeli myślimy o tym samym, to:
-wyciąga się stary, podłącza nowy
-wtyczka zazwyczaj jest pod tylnym siedzeniem
Czemu wymieniasz? One się nie psują zazwyczaj...

Tytuł:
postmajtek

Jeszcze nie wymieniam ale sprawa wygląda tak -włącza się kontrolka ASD sprawdzam kod błędu i wychodai 6 (tylny czujnik ) kasuje błąd i za każdym razem przy ruszaniu włącz się wykrzyknik a po jednorazowym przejechaniu około 5-6km znów włącz się ASD i tak w kółko(ja go kasuje i on mi się zaświeca). Może jest jakaś inna przyczyna ale jeden gość stwierdził że to będzie wina czujnika. A pod siedzeniem wtyczki nie znalazłem.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zmierz opór czujnika, wtedy jak będzie błąd, będziesz miał pewność. Standardowo opór czujnika ABS powinien wynosić około 800ohm'ów.

Tytuł:
postmajtek

Tylko gdzie on jest podłączony pod kanapą nie ma żadnej wtyczki, znaczy się jest ale do elektrozaworu. a ja nie mam kanału żeby sobie w miarę komfortowo wszystko obejrzeć, podniosłem auto na lewarku i wczołgałem się pod spód ale jedyne co stwierdziłem to że przewód od czujnika wchodzi w podłogę ale nie wychodzi w aucie tylko jakby idzie tunelem tym co przebiega wzdłuż auta. Aha był wymieniany płyn w ASD ale wszystko było robione zgodnie z instrukcją znalezioną na naszym forum.

Tytuł:
weteran

Masz ABS w aucie? Jeżeli tak, to powinna również zapalać się kontrolka ABS.

Tytuł:
postmajtek

ABS-u nie ma,samo ASD

Tytuł:
weteran

pkpsp pisze:
stwierdziłem że przewód od czujnika wchodzi w podłogę ale nie wychodzi w aucie tylko jakby idzie tunelem tym co przebiega wzdłuż auta.

Nie ma takiej opcji - pod autem idą tylko przewody hydrauliczne. Przewody elektryczne wchodzą przez podłogę do kabiny.
Może myślimy o różnych czujnikach? Czujnik obrotów systemu ABS (i ASD) zbiera sygnały z wałka atakującego tylnego mostu (i tam jest zamontowany)

pkpsp pisze:
Aha był wymieniany płyn w ASD ale wszystko było robione zgodnie z instrukcją znalezioną na naszym forum.

Kontrolki ASD nie obchodzi, ile jest płynu w układzie [cool]

Tytuł:
postmajtek

pkpsp pisze:
stwierdziłem to że przewód od czujnika wchodzi w podłogę ale nie wychodzi w aucie tylko jakby idzie tunelem tym co przebiega wzdłuż auta

Chodzi o to że nie wychodzi pod tylną kanapą być może trzeba zdjąć tapicerke z podłogi i tam poszukać
Gerri pisze:
Może myślimy o różnych czujnikach? Czujnik obrotów systemu ABS (i ASD) zbiera sygnały z wałka atakującego tylnego mostu (i tam jest zamontowany)

Na 100% myślimy i piszemy o tych samych czujnikach.
Zauważyłem też że jak akurat wykrzyknik świecił a włączałem akurat światła to on przygasał i słabiej świecił a inne kontrolki świeciły dalej tak samo.

Tytuł:
weteran

pkpsp pisze:
Chodzi o to że nie wychodzi pod tylną kanapą być może trzeba zdjąć tapicerke z podłogi i tam poszukać

Przestań... :P tam jest pojedyncza blacha - tak trudno stwierdzić którędy przechodzi i gdzie wychodzi?

pkpsp pisze:
jak akurat wykrzyknik świecił a włączałem akurat światła to on przygasał i słabiej świecił a inne kontrolki świeciły dalej tak samo.

Tak jest dobrze.

Tytuł:
postmajtek

Gerri nie lej ze mnie :P .Poprostu muszę gdzieś wjechać na kanał żeby się dobrze przyjrzeć to co do tej pory stwierdziłem to poprostu wczołgałem się pod auto jak stało na lewarku.
hejka.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00