MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 31, 2025 12:03 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam, mam taki problem z wentylatorami od klimy, że ogolnie one nie działały przy załączonej klimie. Dziś po powrocie z trasy odstawiłem autko do garażu i po około 2 godzinach wróciłem do autka po czym po przekręceniu kluczyka na zapłon zaczął chodzić jeden z wentylatorów klimy :cry: co nie powiem zdziwiło mnie z dwóch powodów, po pierwsze ze wogole one nie chodziły, po drugie ,że silnik nie był nawet odpalony. Ostatnio zauważyłem też że jadąc wentylator chłodnicy pracuje razem z obrotami tzn. im większe obroty tym wentylator szybciej sie obraca, co od 4000 obr jest dość słyszalne. Czy tak powinno być?? co moge sprawdzić i jak?? Autko to c124 300ce 24v 92 rok z klimą automatyczna, poczas tego 2 godzinnego postoju temp silnika wynosiła 50 stopni, a podczas jazdy nie przekraczała 85, aha i po krótkim odcinku sprawdzilem czy wentylator klimy dalej sie obraca, lecz juz sie nie obracał(wentylatorów klimy jest 2 a tylko jeden chodził)
Taka mała prośba,napiszcie proszę co i jak sprawdzić przy wentylatorach klimy??Moga one nie chodzić np dlatego ze brakuje czynnika chłodzącego??Macie może jakies schemaciki od układu elektrycznego klimy?? Co do wentylatora chlodnicy zauważyłem tez ze raz chodzi on razem z obrotami silnika a raz nie chodzi... nie wiem czy to tylko moje przewrażliwienie...napiszcie jak to powinno być?? Zaznaczam ze temp silnika nie przekraczała 85 stopni

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00