MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 01, 2025 2:27 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam, mam gdzies od tygodnia problem z elektryką u siebie,a zaczęło się od podajnika pasów pasażera który nie chciał się wysuwać, po wielu godzinach doszedłem że brak masy( która jest wspólna dla podajnika oraz lampki w środku auta) masę podpiąłem i działało, oprócz tej lampki. wczoraj znowu podajnik przestał działać, masa podpięta i niby wszystko ok. Po przekręceniu kluczyka na zapłon usłyszałem jakieś tykanie w puszcze za bezpiecznikami. Nie będe tego opisywał bardzo dokładnie bo zrobi się to strasznie zawiłe , więc mam tylko pare pytań;
1-co to za puszka za bezpiecznikami?
2-gdzie znajduje sie główna masa auta?
3-co znajduje sie za akumulatorem( 3 jakieś przekaźniki chyba ale od czego )?
4- czym może być spowodowane to tykanie w tej puszcze za bezpiecznikami??
5- jeśli ktoś wie to niech napisze o położeniu wszystkich elementów elektrycznych związanych z podajnikami pasów oraz podświetleniem drzwi , tzn chodiz mi o cały ten obwód bo jest to w ajkiś sposob połączone, chodzi mi o przekażniki , bezpieczniki, oraz jakieś zabezpieczenia itp.
Będę naprawde bardzo wdzięczny

Tytuł:
weteran

1 - jest tam parę przekaźników, czasami bezpieczniki do wyposażenia dodatkowego, przekaźnik tzw. "zespolony" rządzący ogrzewaniem tylnej szyby, wycieraczkami i kierunkowskazami oraz największy z nich sprawdzający oświetlenie zewnętrzne.
2 - dziwaczne określenie. Nie wiem, o czym myślisz.
3 - nawet nie wiemy, czy to benzyna czy diesel a Ty byś chciał wiedzieć jakie tam są przekaźniki...
4 - następne pytanie do wróżki. Tam jest za dużo elementów żeby przez internet określić który tyka. Chyba nie jest problemem odkręcić te parę śrubek i zobaczyć, a dopiero potem spytać.
5 - sterowniki są pod tapicerkami pod tylnymi oknami. Sądzę jednak, że problem jest z krańcówką drzwi, gdyż to z niej sygnał uruchamia działanie podajnika i załącza podświetlenie.

Tytuł:
postmajtek

Autko to 300CE 24v 92 rok. Z tą masą to chodziło mi o "ground-center console" ( takie określenie mam w schemacie elektryki podajników pasów). Co do krańcówki w drzwiach to są one dobre, sprawdzałem je juz, podobnie jak przekaźnik w tylnej tapicerce i wszystko ok , na kostce która idzie z przodu auta do tego przekaźnika brakowało masy ( kostka z 5 przewodami ).
A problem wcześniej polegał na tym ze podajnik sie nie wysuwał oraz lampka podsufitkowa ustawiona w pozycji na drzwi ( powinna gasnąć po paru sekundach jak sie pozamyka wszystko drzwi) nie gasła . Masę do kostki wziołem z krańcówki w drzwiach i podajnik chodził, aż do wczoraj

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00