MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 03, 2025 1:23 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam.

Mercedesy SL zawsze wzbudzały zachwyt swoja linią, której nie psuł pałąk przeciwkapotażowy. Szczególnie model 129 zebrał wiele pozytywnych opinii zo to, że w razie potrzeby wyskakuje i chroni osoby w środku. Ponieważ chciałbym stac się właścicielem takido pojazdu oglądałem jak to wygląda u znajomego. Zdziwiłem się, że mimo założonego hardtopu pałąk jest wysunięty. Właściciel powiedział mi, iż nie kładzie go, gdyż jeśli chcemy się odrobinę szybciej przejechać to on i tak wstanie. Twierdzi, że przy jeździe ze złozonym dachem jest tak samo. Słyszałem opinie, że zaburzenia w pracy tego urządzenia wskazują na przeszłość powypadkową auta, ale do końca nie wiem jak to powinno funkcjonować porpawnie. Zależy mi na informacji do jakiej prędkości można jeździć bez wysuniętego pałąka, czy powinien on podnosic sie samoczynnie oraz czy mozna poznać czy "strzelał" awaryjnie. Ciekaw jestem również, czy jego działanie przewidziane jest tylko w przypadku dachowania?

Pozdrawiam PiotrH

Tytuł:
swój chłop

Chyba gdy już dachujesz to taki pałąk ci nic nie pomoże bo jest zapóźno ;)
Chodzi o to że on powinien działać prewencyjnie czyli gdy samochód wyczówa lekke niebezpieczeństwo. Wg filmu promocyjnego

http://youtube.com/watch?v=NEWhkQ9h-sA
powinien się postawić gdy koło jest w powietrzu i jest lekki przechył ale jakie to dokładnie są dane (ile cm i stopni) to niewiem

Podobnie chyba jest w innych kabrio MB - tam są wyskakujące zagłówki
A ty czy samochód dachował chyba sprawdzisz bezproblemu próbnikiem lakieru czy na kanale.

Tytuł:
swój chłop

w r129 można samemu podnieść ten pałąk, przyciskiem na desce rozdzielczej, to że jest postawiony więc nie świadczy o niczym innym niż widzi mi sie właściciela

Tytuł:
postmajtek

Z tyłu na wahaczach są 2 czujniki - i jeśli auto przechyli się w prawo lub w lewo o 30 stopni to dokładnie w 0,3 sekundy otwiera się pałąk. Potrafi też wyskoczyc przy większej prędkości na "hopce". Jego otwieranie nie ma nic wspólnego z prędkością - niedawno leciałem ponad 200km/h i pałąk leżał. Masz guziczek na konsoli i sam go otwierasz i opuszczasz kiedy Ci się tylko podoba. Dachowanie to raczej ekstremalna wersja :) - czasami głupieje elektronika, albo jakiś polski "majster" grzebał w instalacji - nie ma nic gorszego....

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 3275
dokladnie jak pisze przedmowca :)
a te czujniki nazywaja sie dokladnie jako czujnik przechylowy lewy i prawy.

na YT widzialem crashtest ze wskazaniem co jest odpowiedzialne wlasnie za awaryjne stawianie palaka antykapotazowego.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00