MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 7:57 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Na samm początku chciałbm się przywitać. Mam nadzieję, że forum to pomoże mi w jednej sprawie. Posiadam Vito 112CDi, skrzynia manualna. Z samochodu korzystam w 90% na trasie i od samego początku jego posiadania przeszkadzają mi dość wysokie obroty, spowodowane zbyt krótkimi przełożeniami skrzyni. Wiem, że jest to samochód typowo użytkowy i dlatego ma krótkie przełożenia, lecz mi służy do celów osobistych i chciałbym w związku z tym coś z tym problemem zrobić. W tej chwili przy 130km/h mam 3100obr/min, a przy 165km/h już 4000obr/min. Bajką byłoby zejść o jakieś 500obr w dół.
Tak więc czy ktoś posiada wiedzę, na temat tego czy w tych samochodach montowane były różne skrzynie? Różne czyli może są jakieś skrzynie o dłuższych przełożeniach. Czy ktoś zna dane techniczne- szczegółowe przełożenia.
I drugie pytanie czy może byłaby szansa przełożyć skrzynię z nowej Aklasy, która też ma napęd na przód (co ewentualnie byłoby do wymiany). Czy jest wogóle jakaś możliwość by mieć dłuńsze przełożenia? Przeszukalem sporo w internecie, ale niestety nic nie moglem znaleźć. Za pomoc serdecznie dziękuję i pozdrawiam. Krzysiek

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00