MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 02, 2025 8:00 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek

Hej!
Mam na imię Patryk, właśnie się zarejestrowałem i piszę pierwszy post, ponieważ... od kilku dni nie mogę spać po obejrzeniu jednego autka... mianowicie SL600...
Posty na temat 600 V12 przeczytałem od soboty już chyba wszystkie, ale mam jeszcze do Was i tak wiele pytań, myślę że możecie być mi bardzo pomocni w podjęciu ostatecznej decyzji (z góry dzięki za zaangażowanie).
Oki, od początku... moim marzeniem od pewnego czasu jest model R129 w wersji SL500, wiele szukałem, oglądałem no i większość niestety znacznie odbiegała od opisu w ogłoszeniu, najczęściej przebieg..., no a jeśli autko jest już w miarę przyzwoicie utrzymane to albo cena z kosmosu, albo solidnie bite/malowane, itp... oki, ale wracając do tematu... przez przypadek trafiłem na bardzo fajnego 600SL... no a że blisko było to zdecydowałem się pojechać, zobaczyć... no i okazało się... że wnętrza tak zadbanego i w takim stanie to nie miało do tej pory żadne oglądane auto (nawet 500SL od pierwszego właściciela z przebiegiem 100tyś), ponoć przebieg 90tyś i podejrzewam że chyba jest prawdziwy, jedyny mankament to malowana maska, błotnik i lampa do wymiany (to akceptuję)... ogólnie najlepszy z tego co oglądałem i już bym nim wrócił do domu, tylko że to 600 no i troszkę boję się o koszta eksploatacji, tj. wiele czytałem i nie myślę tutaj o paliwie bo to autko będzie mi służyło w weekendy przez kilka najbliższych lat (mam inne samochody do jazdy), tylko martwi mnie silnik, skrzynia, itp... jak szukałem na allegro to części do 600 jest baaardzo mało zaś do 500SL zdecydowanie więcej, ale może jest tak że skrzynia, zawieszenie (hydrauliczne) jest identyczne w 500 i 600?, interesuje mnie też czy silniki, skrzynia, zawieszenie, itp. jest to samo co w S600 (140)?, bo jeśli tak to nie przerażam się tak bardzo, ponieważ tych aut jest dużo więcej, a poza tym można takie auto całe tanio kupić np w Anglii.
Ogólnie nastawiam się w taki sposób... bardziej awaryjny V12 z przebiegiem 100tyś nie może być bardziej kosztowny niż V8 z przebiegiem 300tyś..., poza tym auto to nie sam silnik, a co za tym idzie wszystkie elementy inne (skrzynia, zawieszenia, elektronika, itp.) będą mniej zmęczone, co do silnika to podejrzewam że jest nie do zajechania... za wyjątkiem elektroniki, czujników, itp... no chyba że się mylę?
Wiem, że sporo, ale zrozumcie mnie hehe... jeszcze tylko jedno pytanie, czy jest jakiś warsztat specjalizujący się w Mercach w Krakowie, który sprawdziłby mi to autko naprawdę dobrze przed zakupem? (i nie myślę o autoryzowanym serwisie...), z góry przepraszam za chaotyczne myśli, ale sam nie wiem o co mam pytać... pociesza mnie jeszcze to... za lat kilka (6-8) to będzie 600SL z przebiegiem 110tyś... a to już będzie rarytas hehe... pewnie większy od 500SL... Pozdrawiam wszystkich posiadaczy dużych Gwiazd i troszkę mniejszych Gwiazdeczek J!

Tytuł:
postmajtek

Jeśli będziesz mało jeździć tym autem to bierz V12. Średnie spalanie około 5.litrów większe od 500SL, ale i wrażenia z jazdy inne :P Przy 600sl prędzej czy później bedziesz miał problemy z nivo (w 500sl też jesli ma ten dodatek). Może jakies fotki aut które Cie interesują lub linki?

Tytuł:
postmajtek

fotki postaram się zamieścić wieczorem, co do zawieszenia to działa, po naciśnięciu przycisku przy drzwiach, autko za chwilę podniosło się, nie wiem tylko jak go opuścić pewnie samo to zrobi powyżej jakiejś prędkości, itp, a czy te zawieszenia ktoś wie czy są identyczne we wszystkich wersjach silnikowych w Slach?
Na plus 600 przemawia jeszcze to, że silnik jest na wtrysku elektronicznym, a więc będzie go dużo łatwiej diagnozować, naprawiać, bo 500 która mi się podoba niestety jest jeszcze na wtrysku mechanicznym...
Aha! zastanawia mnie tylko jeszcze jedno, na hardtopie jest ognisko rdzy przy końcu dachu, tj. taka buła pod lakierem... zdziwiłem się, bo wydawało mi się że hardtop jest z aluminium?, ale może nie lub jakoś to się też utlenia...
No i jak podpowie coś ktoś jeszcze o wspólnych elementach 600SL z innymi Slami lub Skami?, pozdr!

Tytuł:
postmajtek

Witam! Stało się... zostałem szczęśliwym posiadaczem 600SL... wygląda ślicznie, postaram się jeszcze dzisiaj porobić fotki, tylko nie wiem gdzie i jak je zainstalować na forum...
Serwis w miarę potwierdził to co chciałem, no i wczoraj spokojnie i szczęśliwie wróciłem do domu!
Mam nadzieję, że pozostanę szczęśliwcem... bo aż się boję o koszty napraw, no ale raz się żyje, a hobby to po prostu hobby...
Już dzisiaj zamówiłem filtry powietrza, oleju, świece, nie wiedzieli tylko po nr VIN w Intercars jaki filtr do skrzyni?, potrzebny im nr skrzyni biegów...
Czy jak podam Wam nr VIN to jest szansa, że znajdzie się tak ktoś miły i poda mi wszystkie dane dot. samochodu...
no i jakim olejem proponujecie go zalać silnik i skrzynia... przebieg wg serwisu w okolicach 100tyś, a więc raczej tak jak na wskaźniku (81tyś), co do silnika to myślałem o Mobil 1 5w50, będzie oki?, a skrzynia to nie mam zielonego pojęcia.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

w zerwisie zalali by tobie castrol edge 5W 30w

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Tytuł:
postmajtek

JaKon czy polecasz ten olej?, masz może taki u siebie, bo jeśli tak to jutro takim zaleje silnik, no i czy wiesz coś o oleju do skrzyni? <br>Dodano po 14 minutach.:<br> no i chyba wypada pokazać kilka fotek Gwiazdy...:)
mam też pytanie odnośnie radia, tj. kodu czy potrafi ktoś je rozkodować chyba Becker Mexico, musiałbym sprawdzić czy jest potrzebny z niego jakiś numer czy może tylko VIN?

http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... 400212.jpg
http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... 400204.jpg
http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... 400202.jpg
http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... 400201.jpg
http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... 400200.jpg
http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... 400199.jpg
http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... 400198.jpg

Tytuł:
postmajtek

Gratuluję auta :) pod maską igiełka, nic nie brakuje, czyściutko [cool]
Z rozkodowaniem radia nie powinno byc problemów.
Jeśli idzie o oleje silnikowe, to ja zarówno w 500sl i w sl600 stosuje tylko Mobil1.

Tytuł:
postmajtek

Hej! Dzięki R129 za pozytywną opinię i pomoc, tylko jeśli mógłbyś to proszę podaj rodzaje tych olejów, silnik Mobil 1 5w50 czy 40, 30 (jakiś specjalny typ/nazwa)? a olej skrzyni tylko pełną nazwę bo nie znam się tak na olejach...
a mój nr VIN to WDB1290761F067970, to wystarczy do rozkodowania radia czy coś z radia należy spisać, jak włączę radio to wypisuje mi WAIT... więc czekam i echo hehe...

Tytuł:
postmajtek

Do silnika syntetyk Mobil1 0w40, natomiast do skrzyni nie wiem jaki :-?
W kwesti radia to musisz udać się do jakiegos speca co go rozkoduje, chociaż pamiętam już parę ladnych lat temu w jednym takim radyjku również wyświetlało WAIT i ktos polecił mi żebym zostawił go tak włączonego na 24h i pomogło, ale może niech ktoś lepiej obeznany się wypowie...pozdr

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

R129 pisze:
Do silnika syntetyk Mobil1 0w40, natomiast do skrzyni nie wiem jaki

Do skrzyni biegów MOBIL ATF 220. ;)

Jeep Cherokee 4.0 LPG 95'
GMC SUBURBAN K2500 96'
Chevrolet Corvette C4 92'
Ex:W124 300D 87'W124 250D Turbo 90'W140 350 Turbodiesel 94'BMW 530d 99'W201 2.6 92'W140 S500 94'

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Pierwsza fota wymiata :o :o
Jak się patrzy pod maskę 300SL (M103) to się ma wrażenie, że ktoś zapomniał tam włożyć silnik, a tu odwrotnie [zlosnikz] na upychane do granic [zlosnikz] [zlosnikz]

Ogólnie autko bardzo ładnie wygląda na tych zdjęciach, ja bym tylko zmienił tylne almpy na oryginalne. Do tego przedniego migacza (nawet białego ;) ) z ostrymi nacięciami na pasują te obłe poliftowe tylne lampy :roll: :) :)

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Tytuł:
wiarus senior

patryks pisze:
Mam nadzieję, że pozostanę szczęśliwcem... bo aż się boję o koszty napraw, no ale raz się żyje, a hobby to po prostu hobby...

Pewno!raz kozie smierc.Jak szalec to na calego. V12 nie spotyka sie na codzien i tez takowego nie ujezdza sie na codzien.Bardzo ladne auto!ja bym wlozyl wprawdzie oryginalne 16ki,ale jak kto woli.
Bezproblemowej eksploatacji zycze i dziel sie doswiadczeniami z uzytkowania tego "potworka" [oczko]

Tytuł:
postmajtek

hej! dzięki za oceny autka... mnie się podoba na tych felgach, troszkę go odmładzają, zaś 16 oczywiście mam i pozostaną, co do lamp to też o tym myslałem, ale ja dodałbym jeszcze pomarańczowe kierunki na przód, jak komplet to komplet... jednak zobaczę i zaczekam z tym, ponieważ ja bardzo lubię w nocy świetnie widzieć (w większości aut miałem lub zakładałem xenony) i prawdopodobnie jeśli tutaj będzie możliwość zamontowania soczewki to lampy przednie zostaną przerobione na soczewkę z xenonem i wypolerowane szkło, a przy tym zestawie to pomarańcz może się tak średnio komponować jak zrobię to zastanowię się (jednak nie prędzej niż 2 m-ce kasa, kasa...)
Ale dzisiaj byłem cały happy jak płaciłem za części w intercarsie... świece zapłonowe kupowałem już do kilku aut (jakie miałem/mam), i tak do Toyoty Supry płaciłem 80 zł/szt, do Audi Cabrio 2.3 około 16zł/szt, do Opla Vectry B 10,5 zł/szt... a do SL 600... tylko 7 zł... no tyle że razy 12 szt hehe (i to nie byle co bo NGK oby tylko się nie okazało, że to nie do tego modelu hehe, więc może lepiej się za w czasu nie cieszyć...)
Dzięki za propozycje czym zalać silnik i skrzynie, na 100% takimi właśnie zaleję w tym tygodniu. Dzisiaj nie zdążyłem tego zrobić...

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

patryks pisze:
co do lamp to też o tym myslałem, ale ja dodałbym jeszcze pomarańczowe kierunki na przód, jak komplet to komplet...

Już Cię lubię [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]
Po tym tekście widzę, że auto trafiło do właściwego do prawdziwego miłośnika "Gwiazdy".

W123 C 230CE 1983r i W115 220D 1974r
Stare Mercedesy ... są doskonałe.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 1231765
patryks pisze:
co do lamp to też o tym myslałem, ale ja dodałbym jeszcze pomarańczowe kierunki na przód

Za to zdanie wkupiłeś się do forum. Masz u nas wszystkich dużego plusa [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00