Witam,
bardzo długich poszukiwaniach, w końcu dopiąłem swego. Nie będzie to jednak typowy temat pod tytułem " chwale sie " ( z vinem i pełnymi detalami

), gdyż ograniczony czasem i pożyczonym aparatem nie miałem na tyle komfortowych warunków aby przeprowadzić "sesje" rzetelnie.
Załączam zatem tylko jedno zdjęcie, które moim zdaniem oddaje klimat tego kultowego samochodu.
Powiem szczerze, ze rzeczywistość przeszła moje najśmielsze oczekiwania, komfort i dynamika jazdy nie do opisania. Mechanicznie wszystko w jak najlepszym porządku. Co prawda na stacji benzynowej rozwijają przede mną czerwony dywan, ale to kwestia tego ze naprawdę dużo ostatnio jeździłem, średnie spalanie natomiast wynosi równo 14,2l na 100km ( w proporcjach 80% trasa, 20% bardzo duże miasta Warszawa, Poznań itp, i godziny szczytu) wiec jest jak najbardziej ok.
Mam natomiast, jak już wspomniałem na początku, kilka pytań.
1. Chyba najistotniejsze - od momentu uruchomienia zimnego silnika, do osiągnięcia temperatury 80 stopni przejeżdżam w zależności, od 1 do 2 km., żadnego gazowania, bardzo spokojna jazda, obroty nie przekraczają 2 tys. Później temperatura rośnie do ok 85 stopni i tam sie już zatrzymuje.
Na trasie wskazanie ciągle w okolicach 80 z lekkim wychyleniem ok 2mm w gore. Czy to, ze tak szybko sie nagrzewa to normalne dla tych silników?
2. Czasem jak zapalam po nocy, przez pierwsze 2 sekundy potrafi trochę telepać po czym sam wkręca sie na wyższe obroty i silnik zaczyna pracować cicho i bardzo równo. Czy to normalne ?
3. Jak dostać sie do żarówek na konsoli środkowej ? Nie pala sie te od pokręteł do ustawiania temperatury, co w nocy bywa trochę uciążliwe.
Czy plastik od skrzyni biegów powinien być podświetlony? Tzn czy białe literki ( D,N,P itd) powinny sie świecić ?
4. Czy możecie polecić kogoś kto naprawdę zna sie na prostowaniu felg aluminiowych ? Trzy mam w bardzo dobrym stanie, muszę je tylko odnowić, natomiast tylna lewa jest dosyć mocno uszkodzona. Moze być dowolny rejon Polski, jak będzie to dobry fachowiec wyśle felgę kurierem.
5. Czym czyścic i konserwować tapicerkę skórzaną? Czy wystarczy preparat jakiejś dobrej firmy ( Turtle Wax) czy macie jakieś inne sprawdzone sposoby?
No i chyba tyle, chciałbym jeszcze zapytać o przygotowanie auta do snu zimowego, ale to już chyba w nowym temacie.
Pozdrawiam!