santo pisze:
hej koledzy
dzis rano auto padlo juz calkowicie. koniec nie odpala. jestem umowiony na diagnostyke w poniedzialek. odezwe sie co i jak jesli bedzie cos wiadomo.
Czyli identyczne zachowanie jakie bylo w moim przypadku, Silnik zgasl wreszcie na amen.
Zanim wywalisz kase na diagnostyke sprawdz rzeczy najproszte do samodzielnej kontroli.
Oto kopia postu Valentine gdy mnie pomagal :
"Musimy sprawdzić czy komputer jest zasilany .Sprawdziłem ,że w tym modelu nie ma osobno modułu zapłonu ,wszystko tzn moduł zapłonowy i komputer wtrysku jest w tym kompie czyli ECM .Także niesprawność tego kompa powoduje całkowity brak iskry i paliwa.Mniej wiecej sprawdziliśmy czujniki dołączone do ECM (czujnik ,wału ,wałka rozrządu ,temperatury ) oraz przekaźnik pompy paliwa ,ale pomineliśmy najważniejsze ,czyli czy do ECM dochodzi napięcie zasilania (bez niego wiadomo ,że nie będzie pracować).Tym zajmuje się słynny srebrny przekaźnik ,po prawej od ECM .Oczywiście trzeba sprawdzić bezpiecznik na jego górze.Proponuje pomierzyć napięcia na wtykach ECM .Zobaczymy czy jest napięcie 14V ciągłe (bateria) pin 1/40 ,oraz dwa napiecia pojawiające się po włączeniu zapłonu na pinach 1/27 i 1/39 .Jeżeli te napięcia się pojawiają ,to wiemy że przekaźnik overvoltage jest dobry i zasila ECM.Dopiero po takim sprawdzeniu można podstawiać ECM .
W zasadzie musisz wyjąć tylko wtyczkę nr 1 ECM ,tu są piny ,które trzeba sprawdzić,zgodnie z rys.Rysunek pokazuje widok od strony kabli .Przy wyłączonym zapłonie napiecie powinno być na pinie 1/40 ,a przy włączonym dodatkowo na 1/27 i1/39.SPAWDŻ TO przed kupnem ECM.!!![
W chwili rozłaczania wtyki ,odłacz aku ,po rozpięciu wtyki podłącz aku.
NA zdjeciu w kolkach sa zanaczone miesca gdzie powinno sie pojawiac 12V po zalczeniu zaplonu ( 27 i 39) oraz stale zasilanie ECU ( pin nr 40)
http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... kostka.jpg