BrunoGiamatti pisze:
Możesz tankować 95, tylko żeby to byłą pewna 95 a nie 82 podpisana jako 95

(...)
Pozdrawiam
Może właśnie dlatego lepiej lać 98? Wiadomo, że te 95 będzie miała na pewno.
THC pisze:
Dobrze, że napisałeś prawie nowy , bo nawet "prawie" ten silnik już nigdy nie będzie nowy.Jest zwyczajnie po remoncie.
Mam taki sam , po takim samym remoncie przy 250 tysięcy, i jechałem takim który miał 180 tysięcy bez remontu, całkiem co innego. (...)
Bo 180 tys. to dopiero co dotarty silnik jak chodzi o Mieta:D (tak lekko koloryzując).
ukaniu pisze:
Nie ważne na czym będziesz jeździł.
Ważne abyś zalał olej (najlepiej najtańszy z Tesco - bo im gorszy olej tym lepsze docieranie), pojeździł 20km (nawet nie jakoś emerycko) i wymienił znów. (...)
No właśnie. Kupiony jest już jakiś wypaśny olej Castrola i lada moment będzie zalany. To mam wlać coś o właściwościach smarujących podobnych do wody, przejechać 20 (słownie: dwadzieścia) kilometrów i dopiero wlać dobry olej?
Cremek pisze:
A ja z ciekawosci zapytam jaki miales przebieg przy robieniu remontu ? - i ile ta operacja Cie kosztowala ?
Przebieg - ok. 300 000km. Robota i części w szlifierni (zresztą naprawdę bardzo dobrej) to jakieś 2200 PLN. Jak zajrzę w rodzinne strony, to wrzucę skan z rachunku od szlifierza. Tam jest wszystko osobno wypisane ze szczegółami.
VIK pisze:
To Merca się remontuje poniżej 500.000km ??
Jak nie jest dieslem to czasem się zdarzy. Co mi z tego, że mało pali i wyciąga 200km/h na LPG przy sporym ładunku (oczywiście na reichowskiej autostradzie), jak ma nierówne ciśnienie na garach i kiepsko chodzi na wolnych (wcześniej głowicę robił jakiś idiota i taki był tego efekt). Przy drugim podejściu do robienia głowicy okazało się, że puszcza przez pierścienie, więc zdecydowałem się na kapitalkę. Zrobione wszystko, co budziło chociażby najmniejsze wątpliwości.
VIK pisze:
A co do konkretów z remontem, zalej półsyntetyk klasa SL, na gazie nawet lepiej jeździć, bo jest paliwem suchym i nie spłukuje oleju ze ścianek cylindrów zwłaszcza jak silnik jest zimny i ma wzbogaconą mieszankę.
To już teraz mam wodę z mózgu zrobioną
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
Rozbieżność zdań mnie zadziwia.
Wiem, że na pewno nie będę mu wstawiał, jak dzikus, ale co do oleju (jego jakości i ilości zmian), to nie wiem, co robić.