MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 05, 2025 3:53 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post więc prosze o wyrozumiałośc.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem W140 i chciałbym prosic o pomoc w zaprogramowaniu webasta, bo prawde mówiąc nie wiem czy działa bo cały czas mryga na wyświetlaczu coś takiego, patrz zdjęcie poniżej, poza tym po nacisnięciu któregokolwiek przycisku zapala się podswietlenie wyswietlacza a po nacisnieciu ikonki z płomieniem pojawia się F na wyświetlaczu i słychac jak coś się załącza na pare minut, po czym się wyłącza. Serdelecznie prosze o jakąś pomoc.

http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... C00879.jpg

wiarus junior
Awatar użytkownika

Mam troche inny sterownik, ale są pewne analogie.
Po pierwsze, po naciśnięciu ogniska powinno załączyć się webasto.
Załączenie webasto oznacza w beznynie uruchomienie wentylatora a następnie zapłon i spalanie benzyny w piecyku. Potem jest także cykl chłodzenia. Każda z tych faz trwa po kilka minut i różni się hałasem spod maski. Zeby sprawdzic, czy webasto dziala, na zimnym najlepiej silniku uruchom ognisko na sterowniku i posluchaj i pomacaj piecyk.

co do sterownika w kabinie, to zegarek powinien ustawiac zegar, wiec go najpierw ustaw. Po jego nacisnieciu powinien pokazac wlasciwa godzine.
potem przyciskiem P wybierasz numer programu i _jakos_ ustawiasz godzine zalaczenia pieca. Webasto wylaczy sie automatycznie, albo po nagrzaniu do jakiejs tam temperatury, albo po bodajze godzinie.

numery programu sluza do tego, ze np. na pierwszym programie ustawiasz godzine rano przed wyjsciem do pracy, a na drugim przed wyjazdem z roboty.

Tytuł:
nowy

hmm.....dzięki za rade, ale mi się wydaje chyba ze jednak coś nie działa bo nie można zqaprogramowac tego zegarka i z tego co mówisz to powinien mi się załączy wentylator a się nie załacza, może jest jakaś kombinacja tych klawiszy do programowania albo coś, sam nie wiem :/

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00