MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 05, 2025 11:42 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam. Prosze o pomoc. Mój samochód stoi na miescie i nie wiem co sie stało. Tzn. Zgasilem normlanie no i gdy chcialem ruszyc to poprostu skrzynia zblokowala sie na literce P :/ odlaczalem akumulator i podlaczylem nic nie pomoglo :( nie wiem jak go nawet na lawete wciagnac :( po prostu sie zablokowal:/ oczywiscie odpala wszystko pieknie a gdy chce wlaczyc "D" to galki od zmiany biegów nie da się zanic ruszyc:/

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie wiem jak jest dokładnie w 140, ale ja bym wsunął się pod auto i ręcznie popchnął dźwignię na skrzyni (wcześniej bym ją odpiął od lewarka, da się to zrobić gołą ręką). Rozumiem, że wciskasz hamulec podczas próby zmiany?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 10018978
Czy stoisz na chociażby lekkiej górce bez ręcznego?
CZy masz zaciągnięty ręczny jak próbujesz przełączyć skrzynie?
Czy nie masz przypadkiem włożonej blokady w skrzynie(i zapomniałeś jej wyciągnąć)?
jak stoisz na górce i bez ręcznego, mogła ci się zablokować, musisz podepchnąć samochód pod górkę i na hamulcu przełączać bieg(możę się rozblokuje i przełączysz:))

Bez gwiazdy nie ma jazdy:)

Tytuł:
postmajtek

Tak oczywiscie wciskalem hamulec ! No ale to nic nie pomaga. Po prostu tak jak wczesniej byl samochod zgaszony jak wszystko dzialalo to przy zgaszonym nie dalo sie zrzucic z P a gdy sie stacyjke przekrecalo to cos tam zaskakiwalo i normalnie mozna bylo zmieniac. Teraz po prostu go odpalam i nic... Tak jakby dalej byl wylaczony samochód. Naciskam hamulec i dalej nie da się przesunąć z "P" np na "D". Nie zagladalem podspód musialbym go lewarkiem podniesc jeden bok.. A mógłbyś mi wyjasnic lepiej gdzie mam i co popchnąć ?? (tzn wiem w którym miejscu jest skrzynia podspodem) ale to jest moj nowy nabytek i juz takie cos mi sie stalo:( również nie wiem co to znaczy (odpiął od lewarka). Mialem wczesniej manualna skrzynie..

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 10018978
Często się blokują automaty, jak stoi auto na górce i bez ręcznego, on na P mechanicznie blokuje skrzynie i dlatego pisze że trzeba go pchnąć w drugą stronę i na hamulcu ze zdjętym ręcznym próbować.

a z tym rozłączaniem to bym poczekał:)

W201 200D '88

W123 240D '79-84

Bez gwiazdy nie ma jazdy:)

Tytuł:
postmajtek

Tak stal na bardzo delikatnej gorce i lecial do tylu oczywiscie reczny nie byl zaciagniety wiec porosilem znajomych zeby go popchali pod gorke i zaczeli bujac i to tez nie pomoglo :( jade zobaczyc bo mam blokade w skrzyni na dole chyba ze ja niechcacy wsunalem noga ale wczesniej mi sie to nie zdazylo.. <br>Dodano po 20 minutach.:<br> DZIAŁA !!! Głupia sprawa ale wsunalem noga blokade tak jak pisaliscie :) wyjalem ja i wszystko dziala .. DZieki !!

Tytuł:
swój chłop

ja mam takie pytanie do kogoś kto widział fabryczną blokadę jak to wygląda na skrzyni ?, chodzi mi gdyby wykorzystać ją jako zabezpieczenie auta tz czy powiedzmy bez wcisnięcia hamulca dało by rade przestawić jednak na inne położenie mówie tu o uzyciu siły ?.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00