MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 06, 2025 2:18 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam chcialbym sie przywitac poniewaz jestem tu nowy! Nazywam sie Adam i zakochalem sie w marce mercedes. Choruje na 124ce lecz w kwocie jaka dysponuje 6000 nie mozna znalesc niczego sensownego, wiec wybor padl na 124 w sedanie. Prosze o porady na co zwrocic uwage przy ogledzinach tego autka. Upatrzona mam 300D w automacie z 87r auto nalezy do mojego kuzyna. I teraz potrzebuje rady na co mam zwrocic uwage(bedzie to moje 1 auto) czytalem gdzies ze trzeba zwrocic uwage na cisnienie oleju, sparawdzic skrzynie? Mam pytanie zwiazane co do kosztu czesci np. zawieszenie, rozrzad i ukladu zaplonowego(swiece przewody) mam pytanie co do spalania slyszalem opinie ze autko spala ok 8 litrow ropy? Czekam na rady i wyrozumialosc POZDRAWIAM

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Zareczam, ze na forum znajdziesz wiekszosc tematow, ktore Cie interesuja, chociaz szukajka czasem oSZUKuje. Cisnienie oleju na liczniku - mocno sredni wyznacznik, znacznie lepiej zmierzyc cisnienie sprezania. O skrzyni znajdziesz duzo na forum. I na litosc, nie pytaj o swiece zaplonowe (chyba, ze Ci chodzi o zarowe) i o przewody wysokiego napiecia (chyba, ze chodzi o przewody wtryskiwaczy) w dieslu :) Rozrzad wlasciwie bezobslugowy, zawieszenie - niedrogie, ale nie znam stanu auta, wiec ciezko powiedziec czy na dzien dobry wydasz 200 czy 2000 zlociszy. Autko spala roznie, w zaleznosci od stanu, warunkow i stylu jazdy, takze tutaj to tylko gdybanie, wazniejsze jest, zeby nie palilo oleju. Jak beda konkretniejsze pytania, to beda konkretniejsze odpowiedzi, takze glowa do gory i przeszukuj forum ;)

Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
postmajtek

No niestety gubie sie w tej szukajce i nic nie moge znalesc. Moze ktos mi powie na co zwrocic jeszcze uwage przy ogledzinach?

Tytuł:
Klubowicz

Podjec do warsztatu na ogledziny to zaoszczedzisz newrow i gotowki. Nikt nie napisze Ci w jednym watku na co zwrocic uwage.

BTW. wpisz 124 w szukaj i wyskoczy kilkanascie watkow ze spora dawka informacji.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 10018978
-Zawsze zakładaj, że zawieszenie będzie do wymiany(wszystkie tuleje metalowo gumowe)musisz zobaczyć czy nie pływa tył, czy nie słychać walenia od zawieszenia.

-Zobacz czy wszystkie Elektryczne bajery działają, można się z nimi długo bawić:)

-Silniki diesla w mercedesie są raczej żywotne, chyba że ktoś go ostro katował.

-Skrzynia hmm... i tu jest ciężej (jak nie jeździłeś to może być Ci ciężko)
Podstawowe testy:
-Jedziesz na największą Gorkę jaka znajdziesz stajesz na niej i na D nie ma prawa się stoczyć, tak samo wsteczny tylko stajesz z górki i wrzucasz wsteczny.
Przy czym jak będzie duża górka, to może trzymać trzymać... a później zjechać(to raczej normalne i wynika z zasady działania skrzyni)

-Czas załączenia z N na D i N na R powinien być około 0,2 sekundy, przy czym z N na R może być nie wiele dłuższy.
-czas załączenia jest wyznacznikiem zużycia tarczek.
-Czy przy zmianie biegów nie mam metalicznego walenia od skrzyni.
-Czy przy zmianie biegów nie ma mocnych szarpnięć.
-czy działa "kick down"(deptasz do końca pedał przyśpieszenia, aż poczujesz pod nogą klik i wtedy powinien zredukować)Sprawdź czy z każdego biegu redukuje i na każdy wchodzi bez problemu.
-To samo sprawdź na wszystkich przełożeniach na skrzyni "2""3" czy co tam jest :)
-Zapytaj Kiedy był olej wymieniany w skrzyni, czy była robiona.

-Co do spalania to wszystko zależy od cięzaru twojego prawego buta, założysz kozaki będzie więcej, założysz klapki będzie taniej.Oczywiście żartobliwie piszę, ale twój styl jazdy to podstawa.
-Ten 3 litrowy Diesel ma 6 garów i jeszcze w automacie, spalanie 8 litrów bedzie normalne w trybie mieszanym.

Bez gwiazdy nie ma jazdy:)

Ostatnio zmieniony pn gru 29, 2008 12:01 am przez karolkarol, łącznie zmieniany 4 razy.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

laudan pisze:
BTW

Jak juz taki leniwy jestes, to chociaz uzupelnij profil i napisz skad jestes, ktos Ci moze pomoze, na sucho tak jakos ciezko.. [zlosnik]

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
postmajtek

Cytuj:
Jak juz taki leniwy jestes, to chociaz uzupelnij profil i napisz skad jestes, ktos Ci moze pomoze, na sucho tak jakos ciezko..
Sorry ale dopiero wczoraj sie zarejstrowalem powoli wszystko nadrobie

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00