MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 7:48 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam!

Pewnego dnia zauważyłem, że w moim Mercedesie (w124 200d sedan 1993r) nie działa ERG.
Postanowiłem znaleźć przyczynę usterki, wiedziałem też, że nie działa mi sterowanie reflektorami. Zacząłem sprawdzać cały obwód podciśnienia i po ściągnięciu podstawki filtru powietrza zauważyłem, że regulator(chyba obrotów silnika) znajdujący się zaraz przy pompie wtryskowej praktycznie cały się rozpadł tzn. rozszczelnił więc go "naprawiłem" ale nadal obroty miał bardzo niskie ( bo zapomniałem dodać, że samochód trzymał na zimno obroty rzędu 500 obr/min a na ciepło było praktycznie tyle samo ale przynajmniej silnikiem nie rzucało aż tak)Następnie zauważyłem, że podciśnienie "ucieka" tzn. zasysa powietrze z zewnątrz poprzez serwo(siłownik) którego funkcją jest domykanie przepustnicy, ale to było już zużycie siłownika i teraz już działa

Dodam tylko jeszcze dla pełnego obrazu, że elektrozawory od przepustnicy i od ERG zaczynają działać jak silnik wejdzie na obroty 1200obr/min i jak temperatura wzrośnie do około 50 stopni C.
Termo zawór sprawdzałem i jak jest zimny to puszcza podciśnienie a jak jest lekko rozgrzany (ok 30-40C) to się zamyka.
Zrobiłem dokładny schemat jak to u mnie jest podłączone ale coś nie chce mi wysłać na serwer

Prosił bym o pomoc ponieważ szukałem schematu takich podciśnień na różnych forach ale nic nie było co mogło by odpowiadać mojej konfiguracji.
Aha jeszcze ważna sprawa samochód jest w manualu ale na 99% był to kiedyś automat, a przecież automaty mają dodatkowe sterowanie skrzyni podciśnieniem.

Z góry dzięki za pomoc

Klubowicz

egli-mz pisze:
Prosił bym o pomoc ponieważ szukałem schematu takich podciśnień na różnych forach ale nic nie było co mogło by odpowiadać mojej konfiguracji.

Aby Ci pomoc to warto uzupelnic profil, podac vin auta, jak jest mix to przydadza sie zdjecia stanu obecnego.

Tytuł:
nowy

Oto schemat aktualnego połączenia:
http://www.speedyshare.com/294205350.html

Tytuł:
nowy

pomoże ktoś???

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00