MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 7:48 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek
Awatar użytkownika

Witam Szanownych Forumowiczów

MB C klasa C220CDI model 203 kombi , rok 2002, skrzynia manual.

Mam takie oto pytanie, jaka może byc przyczyna nierównej pracy silnika na wolnych obrotach/biegu jałowym.Problem ten objawia sie chwilowym obniżeniem obrotów , co ciekawe podczas jazdy nawet wolnej takich obnizej obrotów nie zauważyłem.
Ciekawe jestteż to że takie objawy wystepują nawet gdy podniosę obroty do 1300-1500 obr i trzymam wcisniety pedał gazu.
Wyższe obroty juz te objawy eliminują.

Przy objawach występuje też przygaszanie świateł, np widac to znakomicie na swiatełku oświetlenia kabiny, podczas chwilowego spadku obrotów światełko przygasa, oczywiście każde włączone swiatło także przygasa.Spadki obrotów nie maja wpływu na prace np CD lub radia.

Spadek obrotów jestrzędu ok 100 obrotów.

Bez znaczenia jest tez rodzaj paliwa, bo próbowałem na każdym dobry Dieslu, w tym także tych typu Racing.I na każdym typie paliwa były te same objawy.
Czasmi zdarzają się moemnty kiedy silnik pracuje bez zakłuceń, jednak dośc rzadko tak jest.

Olej w silniku wymieniam regularnie i zgodnie z zaleceniem komputera, filtr paliwa wymieniany co druga wymainę oleju.Filtry powietrza i oleju wymieniane przy każdej wymianie oleju.

Proszę o radę
Pozdrawiam
Jarecki001

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

szczerze to nie mam pojęcia jak fachowo podejść do tematu, ale jedyne co mi się kojarzy to może problemy z klimatyzacją ? U mojego ojca w samochodzie (w210 2.2 cdi) jak się włącza klimę to też obroty jakby ciutkę spadają, nie mocno ale jednak i chyba przygasa światło...

głupoty gadam :P no ale tak mi się skojarzyło, że może klima wariować chociaż odkąd jestem na tym forum to nie natknąłem się na taki przypadek.

życzę szybkiego zdiagnozowania i rozwiązania problemu

dlatego tutaj jestem
[quote]"Jazda Mercedesem to tak jakby trafić do nieba- bez konieczności umierania"[/quote]

na co dzień skromny ale dumny posiadacz swojego pierwszego auta:
Opel Astra F 1.4 8v :)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Jeśli spadek obrotów jest cykliczny, to sprawdź alternator, prawdopodobnie kończy się mechanicznie i to on hamuje silnik.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00