MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 8:25 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Witam wszystkich miłośników Mercedesa. Chciałbym uzyskać opinię na interesujący mnie temat. Posiadam ML 270 CDI 2004r. Ostatnio pojawił się dosyć trudny do zdiagnozowania problem, dlatego chciałbym się dowiedzieć czy ktoś zetknął się z czymś podobnym. Podczas wyjazdu za granicę, nagle auto zaczęło dziwnie zachowywać się. Mianowicie gdy auto stoi w miejscu i wrzucę Drive a mam wciśnięty hamulec to całe auto drży i strasznie wyrywa go do przodu, analogicznie z wrzuceniem biegu wstecznego. Kiedy zaś puszczę hamulec auto wyrwie do przodu, ale po przejechaniu ok 1.5-2metrów zaczyna powoli się toczyć, tak jak powinno bez wciśniętego gazu. jeśli zaś z Drive przełączę na Neutral to na sekundę obroty skoczą do góry by po chwili powrócić do normy. Jako że owo uszkodzenie miało mijsce zagranicą to udałem się tam do miejscowego serwisu mercedesa gdzie po 15 minutach "spec" po obejrzeniu auta gołym okiem zalecił mi wykonanie generalnego remontu skrzyni biegów. Postanowiłem wrócić autem do Warszawy (ok 1000 km). Auto dojechało bez problemu, nie ma żadnych objawów typowych dla uszkodzonej skrzyni, auto bez problemu zmienia biegi, nie ślizga się i nie szarpie przy zmianie. W warszawie zaś byłem w 2 warsztatach, podpięcie skrzyni pod komputer nie wykazało żadnych błędów. Mechanicy specjalizujący się w naprawie skrzyni nie byli do końca przekonani że to skrzynia i zalecili sprawdzić silnik, w drugim warsztacie znaleźli rozwaloną poduszkę pod przednim mostem, po jej wymianie ten efekt ciut zelżał, ale i tak jest cały czas. Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być. Nie mam problemu z naprawą skrzyni, jednak miałem już w życiu kilka automatów, i parę z nich zajeździłem, ale nigdy nie miałem tak dziwnych objawów, i nigdy nie udało mi się zrobić uszkodzonym automatem takiej ilości kilometrów. A nie chciałbym płacić za naprawę czegoś co jest sprawne.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

swój chłop

Cytuj:
Jako że owo uszkodzenie miało mijsce zagranicą to udałem się tam do miejscowego serwisu mercedesa gdzie po 15 minutach "spec" po obejrzeniu auta gołym okiem zalecił mi wykonanie generalnego remontu skrzyni biegów

widzę super mechanicy sa także za naszymi granicami! ciekawy z której strony tej granicy - nie chcę strzelać ale samozwańcy sa juz wszędzie!
a tak na poważnie to ciężka sprawa - ja bym oddał do zaufanego serwisu-jeżeli jeszcze takie istnieją i niech zrobią diagnozę. To na pewno nie jest nic poważnego skoro wróciłeś na kołach z tak daleka. Spraw może być kilka: podciśnienie, poduszki, filtr, olej w skrzyni, coś z elektroniką sterującą skrzynią lub silnikiem- trdno wyczuć.
pzdr

Tytuł:
nowy

Fachowcy byli w autoryzowanym serwisie Mercedesa w Kijowie, po 15 minutach diagnozy, nawet bez sprawdzenia układy zawieszenia napędu, bez zdjęcia osłon i td, stwierdzili że jest wymagany generalny remont skrzyni biegów, i że będzie to kosztować około 7 tys USD, chyba że dogadam się z mechanikami to po godzinach zrobią za 4000 USD :D :D :D

Tytuł:
swój chłop

nig44 pisze:
chyba że dogadam się z mechanikami to po godzinach zrobią za 4000 USD
To jest panowie sam wschód
:lol:

Brak Gwiazdy...

Tytuł:
swój chłop

Cytuj:
... chyba że dogadam się z mechanikami to po godzinach zrobią za 4000 USD :D :D :D

nawet nie musiałeś tego dopisywać!!! im dalej na wschód tym lepsze wały.
pewnie okaże się że to jakaś pierdoła która wyniesie klika stów i bedzie po kłopocie, nie ma co się rzucać na pierwsze opinie, trzeba troche popytać i posprawdzać chociażby dlatego że nadal auto jeździ.
pzdr

Tytuł:
nowy

Napisze tak ja w moim ml tylko rok 2003 tez miałem problemy ze skrzynia różne dziwne zachowania.podpinałem pod komputer pokazywało różne błędy i tez wyglądało ze trzeba było skrzynie naprawiać. Doszło nawet do tego ze nie przerzucało mi biegów (tryb awaryjny) .Spróbowałem wymienić olej i filtr jak ręką odjąć.wszystko wróciło do normy.pozdrawiam

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Podejrzewam o hydrauliczny siłownik skrzyni biegów - koszt w ASO ok 5 k pln

Obwiesił się zegarkami jak ruski żołnierz w 1945 roku....

Tytuł:
nowy

nig44

Nie znalazłem wątku powitalnego więc witam się ze wszystkimi forumowiczami w tym wątku.

nig44 nie mogę napisać prywatnej wiadomości do Ciebie bo jestem za świerzy - jak możesz podaj mi jakiś kontakt do siebie bo mam na oku ML 2004 2.7 CDI a więc podobnego do Twojego i chciałbym się dowiedzieć jak to się sprawuje? Oczywiście chętnie zapoznam się też z opiniami innych użytkowników.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 309237
wiem, że to inny przedział wiekowy, ale w 300d miałem podobną sytuację-po wymianie zaworów podciśnienia wszystko wróciło do normy

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00