Pewne jest to, ze prawy walek jest niestety wytarty i zostalo to zdiagnozowane przedwczoraj podczas wymiany oleju - ma wytarty rowek na srodku.
Objaw ten nie jest chwilowy przy nagrzaniu sie do 80st jest non stop. Na D ekonomzer lezy oparty o zderzak.
Z calym szacunkiem, ale nie wiem o co chodzi z tym sygnalem na zlaczu
Tym niemniej wydaje mi sie dziwne, ze przeciez 1000km temu walek tez byl wytarty, a o takich objawach nie bylo mowy.
dzis chce wymenic swiece i przewody - chyba ze to nie ma sensu (btw i tak juz kupione

)
Chcialbym to jakos rozsadnie zdiagnozowac nie wymieniajac polowy silnika - i tak czekaja mnie spore koszty (2 walki, 16 dzwigienek, jak juz bedzie to rozebrane to odrazu uszczelniacze zaworowe, przydalby sie tez przy okazji lncuch rozrzadu itp itd - koszty rosna w zastraszajacym tempie
Dzieki za wszelkie sugestie <br>
Dodano po 5 godzinach. 54 minutach.:<br>
Cytuj:
Jesli przerywa powyżej 80st to sprawdziłbym też cewkę zapłonową, ale to poprzez podmianę...
A czy nie jest tak, ze cewka jak pada to pada na amen (no i wtedy wiadomo - auto nie odpala) i raczej nie posiada posrednich stanow dzialana ? <br>
Dodano po 4 minutach.:<br>
Cytuj:
Brzmi jakbys mial klopoty z zaplonem. Jak tam przewody, kopulka, swiece? Wiesz kiedy byly wymieniane? Najlepiej i najprosciej srawdzic to w ten sposob, ze na pracujacym silniku (koniecznie po zmroku) podnosisz maske i obserwujesz, czy gdzies sobie jakas iskierka nie przeskakuje. Powinienes tez slyszec charakterystyczne dla iskry cykanie
Po przeczytaniu tej uwagi wstrzymlem sie z wymiana dzis swiec i przewodow

Zrobilem wspomniany test i co...... dyskoteka na calego 2 lub 3 przewody sobie swieca, swieci tez przewod idacy od cewki zaplonowej, a nawet sa spore blyski przy jednej ze swiec...
Tak wiec jutro wymiana swiec i przewodow i zobaczymy czy cos sie zmieni
Pozdrawiam