Szymon. pisze:
VIN i kody wyposażenia nie pokazują ani 620 (KAT z tego co wiem), ani 822 (ECE). Czyli RUF?
Na to wskazuje, bo jakoś od 86, był już w standardzie kat.
Cytuj:
Hmm, numer silnika jest, ale końcówka to 13 - czy na pewno ma tam być gdzieś ten stopień sprężania, czy ja go nie wypatrzyłem? Może tylko ECE miały to tam wybite?
na 100% za numerem silnika wybite mają "10.0", silniki o podwyższonym stopniu sprężania. Jeśli jest 9.0 to możliwe, że nie ma.
Cytuj:
Rozumiem, że takie kolektory miały RUF i ECE? A jak z sondą?
Tak. Sondy nie było w obu, ale do RUF była plug & play.
Cytuj:
Co masz na myśli z tym marnowaniem kolektorów? Dodam jeszcze, że poprzedni właściciel twierdzi iż to ówczesna "najmocniejsza wersja", a katalizator został dodany później, mam gdzieś chyba nawet jakieś papiery z tego zabiegu. Jeżeli to RUF, to chyba dodanie kata nie było dla niego takie straszne? Chciałbym autko doprowadzić do oryginału, dlatego próbuję się w tym wszystkim znaleźć...
Marnowanie w sensie niewykorzystanie potencjału
Jak już, to zamiast tego badziewnego kata, można wsadzić dwa wysokoprzepustowe magnaflow.
RUF był przystosowany do dołożenia lambdy i kata, ECE nie.
Tak więc trzeba odwrócić proces i wsadzić mu oryginalne rezystory, wywalić lambdę i kata, a na pewno dobrze mu zrobi.
Gdzieś opisywałem dokładnie numery tych gwiazdek i rezystorka w module zapłonowym. Jak znajdę to wrzucę.
Jak masz jeszcze starą wersje puchy filtra z jedną rurą, to warto wrzucić wersję z dwiema rurami.