sushi pisze:
Witam wszystkich.Czy to normalne że w trasie przy predkości 140-150 km/h pali ok 16-17 litrów gazu a w mieście przy spokojnej jeździe 30-35 litrów gazu bo ja tak mam.Jaki może byc powód tak dużej rozbieżności
takie spalanie w mieście jest osiągalne i nie jest normalne, podjedź na regulację, jeśli dawno filtrów nie zmieniałeś to warto to uczynić (powietrza i LPG) i nie przejmuj się wywodami o wyższości PB nad LPG. LPG może jeździć w tych silnikach (jeśli zostało założone z głową i z głową się je eksploatuje/reguluje i dogląda...) i żaden wstyd
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
-sam właśnie w ramach majówki prewencyjnie zrobiłem przegląd układu zapłonowego...
Strzały -to cofnięcie się płomienia z komory spalania do dolotu na skutek nieprawidłowego zapłonu mieszanki, a ten jest z powodu kłopotów z iskrą lub z byt ubogiej mieszanki (...) np z powodu nieszczelności dolotu (lewego powietrza). W momencie strzału kluczowa staje się ilość gazu w dolocie, która może ulec zapłonowi/wybuchowi, stąd ważne jest aby mikser był jak najbliżej zaworów ssących aby ograniczyć ilość gazu w dolocie a zatem skutki strzału, dodatkowo zabezpieczenie anty wybuchowe na klapie przepływomierza i spokojnie można śmigać dbając o skład mieszanki (tu przydaje się komputer z II gen -który zawsze możemy podpiąć do laptopa i sprawdzić jaki mamy skład, przydaje się w związku z tym sonda Lambda jako sprzężenie zwrotne) Ważne aby mieszankę ustawić ciut bogaciej, oczywiście auto pali 1-2 litry więcej ale śpimy spokojnie że nie wypala nam zaworów, co dzieje się przy zbyt ubogiej/oszczędnej mieszance... -to tak mocno z grubsza...