MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 9:34 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam serdecznie

Posiadam W124 Coupe 230 z lpg automat

Mam mały problem który zauwazyłem po powrocie z wczasów. Przejechalismy 372 km a moje autko chciało chyba więcej ponieważ pokazuje na liczniku 430 km. Jeżeli chodzi o wskazywanie prędkości to od począdku podejrzewałem ze dodaje kilometrów bo w aucie nie czuć prędkości. Nie mierzyłem ale widać gołym okiem że dodaje z 10 - 15 km/h więcej. Czy ktoś może wie gdzie szukać problemu?
Dodam że mam 17'' felgi i opony 225/45

Tytuł:
weteran

Koła które masz założone i koła przewidziane przez producenta (195/65R15) mają tą samą średnicę - tak więc tu nic nie znajdziesz. Prędkościomierz zawsze przekłamuje (przeważnie pokazuje za dużo) - taki już ich urok. Nie jest to jednak tak dużo jak piszesz. Tą odchyłkę mierzy się w procentach - więc (przekładając na prędkość) przy prędkości ok. 100/h pokaże 105/h. Możesz pożyczyć od kogoś nawigację - będziesz miał dokładniejsze rozeznanie po porównaniu.
Wracając do tematu: Trzeba zatrudnić EPC i sprawdzić, czy licznik, który masz założony pasuje do Twojego auta (tutaj wystarczy odczytać numer położony na tarczy prędkościomierza poniżej wskazówki) oraz odczytać przełożenie tylnego mostu i zobaczyć również co na ten temat mówi EPC. Jeżeli dalej się nic nie wyjaśni, to ostatnim podejrzanym jest napęd licznika zamontowany na skrzyni. Tu sprawa jest jednak trudniejsza, bo na tej części zazwyczaj nie ma nru.

wiarus junior

raftech pisze:
problem z błędnymi wskazaniami licznika krótkiego przebiegu

Krótkiego przebiegu? Zakładam, że chodzi o licznik dzienny. Zakładam również, że koledze chodzi o to, że ten właśnie licznik źle wskazuje, a licznik "stały" dobrze. Po to konkretne wskazanie w temacie. Czy tak?

MB W114 280 74 r. Milka
Ford Transit MK2 84 r. Oldskool

Kosmetyki samochodowe CarChem
fb/CarChemPolska
Akcesoria do pielęgnacji samochodów egge.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00