pavlo pisze:
U mnie cały czas pali się czerwona dioda na przycisku ECO i nie mogę w ogóle odpalić klimy no a wiatrak nie nie wieje swoją drogą.
Cytat mnie z innego forum:
"Literatura serwisowa donosi, że taki objaw może być spowodowany uszkodzeniem czujnika temperatury czynnika chłodzącego.
Jak ktoś ma dostęp do WIS-a to polecam lekturę: GI83.30-P-007094
Dotyczy modeli 129, 140, 202, 210, 215, 220 i 463 (do 15.08.99)
Uszkodzenie nie musi się pojawiać jako błąd. Wartości zafałszowane (nawet mocno zafałszowane) nie muszą pojawiać się jako błędy - mogą natomiast powodować ograniczenia w pracy danego układu.
Przykład? W nowym Sprinterze zdarzają się awarie czujnika temperatury powietrza zasysanego. Przy normalnej jeździe pokazuje na przykład 120 stopni. Teoretycznie tyle może być i wartość nie może zostać zakwalifikowana jako błąd. Jednak tak wysoka odczytana temperatura powietrza zasysanego powoduje krytyczne ograniczenie osiągów. W takiej chwili jedynie doświadczenie diagnosty przy odczytywaniu tzw. "wartości aktualnych" doprowadzi do rozwiązania problemu. Głupie "kasowanie błędów" najczęściej prowadzi do nawrotu usterki po pewnym czasie. Wszelakie czujniki temperatury oparte na półprzewodnikach potrafią wykazywać błędne działanie jedynie w pewnym zakresie temperatur. " <br>
Dodano po 2 minutach.:<br>
grispit pisze:
jeśli w ogóle nigdy nie wieje to na 99% silnik w wentylatorze się zablokował/spalił.
Jako główną przyczynę pod względem ilości podałbym uszkodzenie elektronicznego regulatora obrotów. Usterki silnika są dopiero na drugim miejscu.