MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 3:39 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

witam
w moim clk jest strasznie zmatowiona czołowa szyba oraz światła, prawdopodobnie od piasku i kamyków które przy dużych prędkościach niszczą powierzchnię szyby i świateł.
mam w związku z tym pytanie i prośbę o radę, czy miał ktoś podobnie? i czy znacie może jakiś zakład w wawie gdzie mógł bym wypolerować szybę i światła?
z góry dziękuję za pomoc i pzdr.

Tytuł:
wiarus junior

Polerowanie polega na "zdjęciu" warstwy materiału. Żeby usunąć uszkodzenia po "piaskowaniu" trzeba usunąć taką warstwę szyby, żeby dotrzeć do nieuszkodzonej jej części, a to moim zdaniem może być 200 - 500 mikronów, czy jak kto woli mikrometrów. A to jest na tyle dużo, że powstanie piękna soczewka. Jeżeli weźmiemy pod uwagę fakt, że "jest strasznie zmatowiona czołowa szyba" - rozumiem, że na sporej powierzchni - to powstaną setki soczewek pięknie zniekształcających "obraz". W czasie polerowania wytwarza się sporo ciepła, które może w określonych przypadkach spowodować pęknięcie szyby. Kończąc wywód taka polerka całej szyby kosztowałaby pewnie więcej niż nowa szyba!

Konkluzja

Wymień szybę na nową. Szkła reflektorów/reflektory też.

A lakier też chcesz polerować.................?

MB W114 280 74 r. Milka
Ford Transit MK2 84 r. Oldskool

Kosmetyki samochodowe CarChem
fb/CarChemPolska
Akcesoria do pielęgnacji samochodów egge.pl

Tytuł:
postmajtek

[uhaha]
ale zabawne...
nie nie chcę polerować lakieru... był polerowany 2 lata temu...
chociaż zderzakowi przydał by się nowy lakier, tak to jest jak sie jeździ powyrzej 200
dzięki za podpowiedź, teraz wiem, że można wymieniać szyby i lampy [oczko2]

Tytuł:
wiarus junior

brock pisze:
[uhaha]
ale zabawne...

Co Cię tak ubawiło?

brock pisze:
nie nie chcę polerować lakieru... (..) chociaż zderzakowi przydał by się nowy lakier

No właśnie dlatego zapytałem o polerowanie lakieru. Uszkodzenia od małych kamyków, żwiru, piasku na lakierze, czy szybie nie dadzą się usunąć przez polerowanie......

MB W114 280 74 r. Milka

fb/CarChemPolska

Tytuł:
swój chłop

Jeżeli przeszkadza Ci zmatowienie przedniej szyby w czasie jazdy np.: pod słońce to wypróbuj okulary słoneczne z filtrem polaryzacyjnym, tylko nie takie z ulicy za 15 zł, tylko z prawdziwym filtrem ceny od 100zł w górę. To nie zart. 8)
Dodam że również doskonale niwelują odbijajacą się deske rozdzielczą w przedniej szybie, a w samochodach jadących z naprzeciwka na ma efektu reflexu odbijajacych się chmur w przedniej szybie i doskonale widać twarz kierowcy lub kierowniczki. ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Oczywiście najlepiej wymienić szybę i argumenty o "soczewkach" mnie jak najbardziej przekonują. Ja miałem jednak sytuację, że przednia szyba została - cholera wie czemu - zmatowiona przez pióro wycieraczki (po obrysie). Z racji tego, że obszar zmatowiony praktycznie nie leżał w polu widzenia (a szyba była wymieniana dwa lata wcześniej) pojechałem na polerowanie. Efekt satysfakcjonujący. Nie wiem, czy podołali by całej szybie i usunięciu tych mikroodprysków po piasku/kamykach. Zakład mieści się w Warszawie na ul. Połczyńskiej 75 (jadąc od centrum tuż przed skrzyżowaniem z ul. Lazurową po lewej stronie - trzeba zawrócić na skrzyżowaniu - uwaga - chyba tam jest zakaz zawracania). Tel.: 0-22 666 15 16
Pozdrawiam
Szymon

W124 280TE '92 - Oliwka - ex
W124 300TD '92 - Czarna Wdowa - ex

Tytuł:
wiarus junior

szymon.dziawer pisze:
Ja miałem jednak sytuację, że przednia szyba została - cholera wie czemu - zmatowiona przez pióro wycieraczki (po obrysie).

Powody są różne. W tym przypadku - lekkiego zmatowienia - można podjąć próbę polerowania. To tak, jak z lakierem. Płytką rysę, czy zmatowienie można usunąć przez polerowanie. Głębszą rysę też można usunąć tylko, że do podkładu [zlosnik]

MB W114 280 74 r. Milka

fb/CarChemPolska

Tytuł:
postmajtek

Dzięki za podpowiedź Tomek77, ale problem jest raczej z jazdą w deszczu a szczególnie po zmroku,
nie liczę na to że usuną odpryski, ale może poprawi się komfort jazdy w deszczu, słyszałem że są jakieś pasty do używania ręcznego do polerowania szyb, spróbuję podjechać na połczyńską, dzięki szymon pzdr.

Tytuł:
wiarus junior

brock pisze:
spróbuję podjechać na połczyńską, dzięki szymon pzdr.

Napisz proszę, czy podjęli się polerowania i jeżeli tak, to jaki jest jego efekt.

MB W114 280 74 r. Milka

fb/CarChemPolska

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Polerowałem kiedyś szybę czołową 126 które przejechało przez siatkę ogrodzeniową.Jest to dość czasochłonne ale rysy znikły.Pozostały małe odpryski po kamieniach,są zbyt głębokie.

Tytuł:
postmajtek

jako profilaktyke polecam ubezbieczenie szyb w WARTA-autoszyby, koszt to raptem 65pln, a w razie zarysowan, pajaczkow itp, jest nowa szyba.
jedyny minus, to ze w razie "problemow" z wiecej niz jedna szyba, zwracaja tylko za jedna szybe.

Tytuł:
wiarus junior

ziigii31 pisze:
jako profilaktyke polecam ubezbieczenie szyb w WARTA-autoszyby, koszt to raptem 65pln, a w razie zarysowan, pajaczkow itp, jest nowa szyba.
jedyny minus, to ze w razie "problemow" z wiecej niz jedna szyba, zwracaja tylko za jedna szybe.

W tej chwili wiele zakładów ubezpieczeniowych ma w ofercie "Auto Casco" na szyby. Warto popytać, bo każdy ubezpieczyciel ma ofertę zróżnicowaną. Są i tacy, którzy nie ograniczają ilości szkód w roku i nie traci się zniżek. Ostatnio "szyby" do swojej oferty dołączyło PZU. Szkodę likwidują punky serwisowe JAAN Auto Szyby załatwiając "od ręki" całą procedurę likwidacyjną.
Z tego co pamiętam "szyby" w ofercie mają:
- PZU,
- Warta,
- Link 4,
- Hestia,
- Axa,
- Commercial Union (Aviva),
- PTU,
- Uniqa.

MB W114 280 74 r. Milka