MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 12:25 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z ASD
postmajtek

Witam.
Mam parę pytań .Co oznacza pojedyńcze lub podwójne mrugnięcie pomarańczowego trójkąta przy przekręceniu kluczyka po czym trójkąt gaśnie zamiast się palić.i kontrolka od ASD tez się nie pali. Dodam że zanim zauważyłem to zjawisko przejeczałem 1000 km.Dolałem oleju ZH-M tylko za mało bo jeszce nie ma śladu na bagnecie ale jutro dostanę resztę to zaleje do stanu .Tylko że przed dolaniem trójkąt już nawet nie mrugał teraz mimo dolania litra oleju sygnalizacja jest martwa ASD też nie działa .Pompy raczej nie zatarłem bo wspomaganie chodzi .Czy synalizacja może zacząć działać z ASD po uzupełnieniu stanu.Ile oleju wchodzi w układ ASD. I jak mi coś padło to co to mogło by być .Czy może układ jest zapowietrzony i trzega go odpowietrzyć .Albo może odłączyć akumulator i na nowo podać zasilanie.Nie mam pojęcia motor mzm 300CE 24-V bez nivo .Czekam na jakiekolwiek info.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mruganie trójkąta oznacza, że ASD nie działa, tzn. że rejestruje jakiś błąd. U mnie jak szwankował alternator, to tak się działo (problemy z napięciem przed rozruchem).

Po odpaleniu świeci się kontrolka z napisem ASD? Tzn. nie gaśnie po odpaleniu?

Mruganie, ale kontrolki ASD, a nie trójkąta, oznacza coś konkretnego dopiero, gdy robisz odczyt błędów (jest gdzieś opis na forum, poszukaj).

W W126 wchodzi ok. 2 l ZHM (w wersjach z samym ASD), więc w W124 powinno być podobnie.

Straszna choroba. Ludzie patrzą na litery i słyszą różne głosy w głowach.
A Ty i tak powiesz, że czytają forum...

Tytuł:
postmajtek

Tak tylko że u mnie po przekręceniu stacyjki zapalała się kontrolka ASD i trójkąt a po odpaleniu silnika gasło a teraz wszystko jest martwe wcześniej jeszcze mrugał tójkąt wydaje mi się że sygnalizował brak oleju wspomniałem że dolałem litr i jeszcze nie ma go na bagnecie ale przed dolaniem już mi nawet trójkąt przestał mrugać.I jeszcz jedno czy kontrolka ASD powinna się zapalić przy braku oleju.I czy przy dolaniu oleju do stanu wszystko powinno wrócić do normy czy coś już zajechałem.I co rejstruje i kasuje błędy bo u mnie nie ma kompa.

Tytuł:
weteran

ucho pisze:
czy kontrolka ASD powinna się zapalić przy braku oleju.

Nie. Możesz spuścić cały olej, odkręcić pompę i wyrzucić na śmietnik - kontrolka się nie zapali.

ucho pisze:
I czy przy dolaniu oleju do stanu wszystko powinno wrócić do normy czy coś już zajechałem.

Nie.

ucho pisze:
I co rejstruje i kasuje błędy bo u mnie nie ma kompa.

Nie bardzo rozumiem jakiego kompa. Jeżeli chodzi o sterownik - to jest za akumulatorem.

Tytuł:
postmajtek

Gerri pisze:
ucho pisze:
czy kontrolka ASD powinna się zapalić przy braku oleju.

Nie. Możesz spuścić cały olej, odkręcić pompę i wyrzucić na śmietnik - kontrolka się nie zapali.

ucho pisze:
I czy przy dolaniu oleju do stanu wszystko powinno wrócić do normy czy coś już zajechałem.

Nie.

ucho pisze:
I co rejstruje i kasuje błędy bo u mnie nie ma kompa.

Nie bardzo rozumiem jakiego kompa. Jeżeli chodzi o sterownik - to jest za akumulatorem.

Gerri
I czy przy dolaniu oleju do stanu wszystko powinno wrócić do normy czy coś już zajechałem
(Nie) to znaczy nie wróci do normy czy (nie) zajechałem czegoś. Czytałem twojego posta o wybłyskaniu błędu tylko że u mnie nie zapala się kontrolka ASD tylko trójkąt mrugał raz lub dwa razy a przy poślizgu szper nie działa i trójkąt nie zapala się no i chodzi oczywiście o sterownik .

Tytuł:
weteran

Nie - znaczy nie wróci do normy.
Układ nie ma kontrolki poziomu oleju ani kontrolki wytwarzanego ciśnienia. Po prostu sterownika nie obchodzi czy układ działa i jak działa. Zadaniem sterownika jest tylko podanie impulsu na tylny most, a to, czy most zostanie zablokowany to już dla niego mało istotne.

Tytuł:
postmajtek

Czyli co zajechana pompa ?Lub inaczej czego mam szukać brak napięcia próbować błyskać ASD a może przepalona kontrolka ale to nie bardzo bo raczej nie spaliły by się 2 od razu.Wychodzi na to że skoro sterownika nie interesuje czy most jest zablokowany czyli sterownik wysyła sygnał na trójkąt i kontrolkę ASD.Czy odłączenie akumulatora może zresetować sterownik.Dzięki za wyrozumiałość za piłowanie czachy.

Tytuł:
weteran

ucho pisze:
Czy odłączenie akumulatora może zresetować sterownik

Niektórzy twierdzą że zresetuje. Literatura serwisowa twierdzi, że w ten sposób błędów się nie zresetuje.
Pamiętam, że był na dokładnie ten temat dokument serwisowy - kontrolka mignie przy włączeniu zapłonu, potem świeci / nie świeci itd...
Ale kto ma dość cierpliwości żeby to znaleźć? :-?

Pzdr. [cool]

Tytuł:
postmajtek

Witam
Juz znalazłem co go boli okazało się że kontrolka ASD nie świeci się ponieważ wypadła żarówka Po włożeniu nowej kontrolka zapaliła się ale po rozruchu dalej się paliła więć sobie pobłyskałem i i wyszedł błąd 8 śwatło stop lub czujnik ABS w tylnym moście.skasowałem alarm wszystko wróciło do normy ASD działa jest cacy.Mam tylko jeszcze jedno pytanie co jeszcze można wybłyskać w aucie?Klimę z kodami błędów już znalazłem ale co jeszcze możne sprawdzić ? I dzięki dla Szumka i Gerriego za podpowiedzi i sugestie.Nie ma to jak latać z zapalonym trójkątem.
Dzięki

Tytuł:
weteran

ucho pisze:
i wyszedł błąd 8 śwatło stop lub czujnik ABS w tylnym moście

Niedostatecznie z czytania ze zrozumieniem [oczko] - błąd "8" to usterka czujnika świateł "stop" (przy pedale) lub usterka elektrozaworu blokującego tylny most.
Zazwyczaj psuje się to pierwsze.

Tytuł:
postmajtek

Oczywiście masz racje pisałem z pamięci i co nieco pomieszałem nadmiar wrażeń po tym błyskaniu

WDB1240511B430878

Tytuł:
wiarus junior

ucho pisze:
więć sobie pobłyskałem i i wyszedł błąd

Możesz opisać jak to zrobiłeś? w w126 będzie tak samo?

ucho pisze:
skasowałem alarm

Możesz napisać w jaki sposób? w w126 będzie tak samo?

Tytuł:
postmajtek

Witam

Wit wysłałem Ci opis na pw.

Tytuł:
wiarus junior

Dzięki [zlosnikz] o to chodziło, w sobotę będę grzebał, zobaczę co wyjdzie. W sumie poszukałem trochę w szukajce ale tak do końca to nie wiem czy tak samo będzie w W126.

Tytuł:
postmajtek

Poszukaj i porównaj sterowniki jaki jest w 124 i w 126 ale chyba zasada jest ta sama nie powinno być problemu.

WDB1240511B430878

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00