WSR Pokręciłeś
Sprężyna naciska na tłok/zawór przeciwstawiając się ciśnieniu modulacji, im mocniej napięta tym większe.
Szybkość załączania sprzęgieł jest zależna od cisnienia m.in. modulacji.
Im ciśnienie modulacji wieksze tym sprzęgło załącza się szybciej - więc kopnięcie jest mocniejsze, bo zmiana następuje szybciej.
Teraz podciśnienie z silnika podłączone jest w taki sposób do modulatora, że im większe (czyli silnik mniej obciążony) tym ciśnienie modulacji mniejsze.
Generalnie skonstruowane to jest tak trochę niby nie logicznie, że im więcej momentu silnik produkuje tym sprzęgło ma się włączać mocniej (ciśnienie pracy "working") i odrobinkę szybciej, a jak mało to może słabiej i odrobinkę wolniej. Resztę załatwiają własności oleju.
AndyS, jechałem kiedyś takim MB w którym skrzynia chodziła jak masło niezależnie od położenia pedału - do tego dążę.
Teraz jest tak, że jak 3-4 nastepuje po lekkim odpuszczeniu gazu to jest OK a jak przy trzymaniu gazu na jednej wysokości to jest "puk" do końca nie wiem czy to nie wynika z wad tłumika K2 czy z wad ciśnień, czy tam jakichś innych wad. Druga sprawa to 1, która odpada z gazem do dechy przy 4000, to już wiem chyba jak zwalczyć

- za tepa sprężyna we wzmacniaczu ciśnienia z governora stosowanym przy zmianach 1-2-1. Przynajmniej w mojej wersji.