MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 11, 2025 4:53 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam. Wciąż walczę z nierówną pracą mojej V12. Silnik chodzi tak jak by nie palił na wszystkie gary.
Zmieniłem już kopułki, palce, kable zapłonowe i świece- efektu brak.
Dodając gazu silnik się wkręca bez problemu z tym że na "11 garów".
Problem tkwi po lewej stronie silnika( str. pasażera). Zamieniłem już stronami przepływomierze, cewki zapłonowe i problem nadal występuje po lewej stronie silnika. Silnik się trzęsie, słychać "buchanie" z wydechu.
Silnik zaczyna równo pracować w momencie kiedy odłączam wtyczkę od "sterownika" który znajduje się na lewym kielichu, silnik wtedy pracuje równo lecz "tylko połową". Tak mi się przynajmniej wydaje ;) Tak czy inaczej, pracuje równo, z wydechu nie słychać żadnych strzałów.
Zamieniłem także te sterowniki stronami lecz poprawa jest jedynie po odłączaniu którejś z wtyczek z lewej strony. Kiedy odłączam wtyczkę z prawej strony silnik prawie gaśnie.

Za co jest odpowiedzialny ten sterownik? Tzn. Czym steruje? Sam sterownik jest OK, ponieważ jak wspomnialem wyzej zamieniłem je już stronami.

Nie moge w tym momencie podjechać nigdzie na z czytanie błędów ponieważ auto mam rozebrane do lakierowania.

Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc ponieważ kończą mi sie pomysły :(

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Chciałbym ci jakoś pomóc ale ja NIE MIAŁEM IDENTYCZNEGO przypadku lecz tylko podobny. U mnie przyczyną był brak dostatecznej kompresji jednego cylindra. Po usunięciu przyczyny, kołysanie ustąpiło jak ręką odjąć. Sprawdź ciśnienia w cylindrach a może????

Skoro nie można być uniwersalnym i wiedzieć wszystkiego, co się da wiedzieć o wszystkim, to trzeba wiedzieć wszystkiego po trochu. O wiele bowiem piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00