MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 11, 2025 6:52 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior

Witam.
Moze ktos z was bedzie wiedzial o co chodzi.... autko 126 300 SEL z silnike OM 603... przy silniku brakowalo tych amorkow /tlumikow drgan.. poduszki mi padly ostatnio wiec chcialem te amorki zalozyc by bylo lepiej... i co sie okazalo .. zalatwilem od modelu z wiekszej pojemnosci (500)i na D i R cala buda drga... wiec kupilem z wymowieniem amorki pod 3,0 turbo D takie jak wg katalogu ma miec orginalny 126 SDL i co ? i wciaz drgania sa , mniejsze bo i amorki mniej tlumia ale wciaz sa drgania na D i R - jak wlacze klime to wtedy masakra ... macie jakis pomysl ? dodam ze bez amorkow jest wszytko ok i nic nie drga nie telepie..

dodam ze odboje mam dorabiane nieorginalne.. czy to moze miec na to jakis wplyw? czy moze amorki maja sie "dotrzec" w co watpie??

juz jestem bezradny.. montaz tylko 1 sztuki tez nie zalaatwia sprawy - wciaz drga :cry: :cry: :cry:

Tytuł:
postmajtek

witam moglbys wstawic jakies zdjecia dotyczace problemu i jak rozwizales przymocowanie amorkow do lap od OM603 bo mam taki ale nie ma otworow na amorki

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Kolego żebyś nie miał drgań po zamontowaniu amorków musisz spełnić pewne warunki ich montażu.Piszesz ,że dorabiałeś uchwyty i tu może być problem bo bardzo ważne jest aby amorek był zamontowany przez gumowe przekładki jak zwykły amortyzator w zawieszeniu. Najważniejsze do jego pracy jest zakres-skok tłoczyska.Może masz je za bardzo ściśnięte lub rozciągnięte i przez to amorek nie pracuje tylko przenosi drgania z serducha na organizm :)

VW GOLF 2 1,8 ex.
W201 200E => OM601 ex.
W124 300E ex.
W126 260SE ex.
W201 200E ex.
BMW E32 730i ex.
W115 240D => 250 M123 ex.
VW T3 1,6TD => 1,8 RP ex.
LUBLIN 2,9T 2,4 D ex.

Tytuł:
wiarus junior

ajj panowie jaja mialem z tymi amorkami, potem poduszkami ... ogolnie co do pytania wariat... ja mam lapy orginalnie przystosowane do tych amortyzatorkow, nie dorabialem uchwytów, jedynie odboje gumy sobie dorabialem... co do tego co piszesz bmw calkiem mozliwe.. pytalem kilku ludzi czy amorek ten dziala w kazdej pozycji tak samo czy ma znaczenie czy jest mocniej badz mniej scisniety.. nikt nie umial odpowiedziec. Poki co zrezygnowalem z tych amortyzatow drgan bo o ile same amorki to koszt 88pln 1 sztuka tak komplet calego zestawu montazowego czyli odboje , sruby i podkladki to 200 pln na strone - tylko orginal bez zamiennika, zreszta problem poduszek rozwiazalem... Mozliwe tez jest ze problem drgan mialem przez samą lape - jak sie okazalo miala uszkodzony gwint do sruby ktora trzyma poduszke. Nowe poduszki wytrzymaly u mnie 4 dni i silnik zaczal znow stukac.. kupilem poduszki mocniejsze od SEL500 (czyli rzekomo takie jak maja byc do mojego silnika, a byly od 300SEL) i bylo prawie ok..czasem cos stuknelo... jak sie okazalo pozniej gwint w lapie byl zerwany i zerwal sie calkiem na szczescie na postoju..naprawielem, przerobilem i juz ok ale na tych poduszkach od 500 buda trzeslo jak przy tych amorkach, wiec wrocilem do orginalow SEL300 i poki co jest ok. Zobaczymy na jak dlugo..

pozdrowka

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00