pabloxt pisze:
Proponuję klej epoksydowy dwuskładnikowy np. szary Poxipol, Distal (jeśli jeszcze jest w handlu).
Sprawdza się, ale do pierwszych upałów. Kleje epoxy wysychają na wiór, a tu potrzeba czegoś elastycznego bo zarówno fornir jak i aluminiowa listwa nośna inaczej "pracują".
Ja po krótkotrwałej przygodzie z poksipolem zastosowałem klej montażowy pattex superfix czy jakoś tak, jest to klej rozpuszczalnikowy, i wiąże bardzo szybko i mocno co jest w tym wypadku przydatne, bo fornir się odkształca odklejając od listwy nośnej, więc ciężko go utrzymać w ryzach podczas klejenia.
W moim wszystkomającym poszedłem na całość, czyli odkleiłem wszystkie listwy z deski rozdzielczej, pozbawiłem resztek kleju odtłuściłem i lekko zmatowiłem papierem ściernym powierzchnie styku i kleiłem, najpierw (za pomocą chyba tysiąca mini ścisków stolarskich) fornir do listwy aluminiowej a po dobie ten tandem do deski rozdzielczej.
Pierwsze lato z parkowaniem na słońcu za nami i nic się nie odkleja (lakier mam schwarzblau więc jest naprawdę ciepło w szoferce czasem
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
)