MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 12, 2025 7:47 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Faluja obroty
postmajtek

Witam kolegów,ktoś moze wie gdzie szukać przyczyny w falowaniu obrotów w 380?Zrobiłem modół ten na podszybiu,wolne obroty ma około 750 na D około 500,ale kiwa na boki silnikem,schodzi i wchodzi na obroty,myśle czy nie rozebrać kolektora ssacego no i jak z rurkami od podcisnien dojść do ładu,skąd do kad powinny iść.Może ma ktoś fotki silnika?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

na D 500obr to obawiam się że za nisko, nawet moja 500ka ma wyżej...
Nie wiem jak w k-jetcie ale u mnie jak falują to wiadomo było że ma gdzieś nieszczelność w dolocie i to dużą...

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
wiarus senior

1. sprawdz czy silnik kkrokowy jest sprawny - przeczysc go i tak profilaktycznie
2. modul na podszybiu na bank podaje napięcie ?
3. szukaj lewego powietrza
4. silnik krokowy jest dobrze wsadzony ? kierunek przeplywu powietrza...
5. masz gaz ?

Tytuł:
postmajtek

gazu brak,modul jest oki bo jak go odepne to gasnie,sprobuje ten silnik przeczyscic jeszcze raz,ale chyba z ty powietrzem lewym przyjdzie mi powalczyc.A zle podlaczone podcisnienia tez moga miec wine?

Tytuł:
wiarus senior

zle podłączone podcisnienia mogą mieć coś do gadania. Po odpięciu modułu przy podszybiu auto nie ma gasnąc tylko wpakować się ma na niefalujące wysokie obroty, bo wtedy silnik od krocza się całkiem otwiera. Zdejmij obudowe filtra i posłuchaj czy gdzieś lewego nie łapie, możesz tez kupić benzyne w sprayu i punktowo psikac po róznych podejzanych elementach i sprawdzac czy autko inaczej pracuje, bo wtedy z lewym powietrzem dostanie sie benzyna z puszki. Krosze najlepiej wymoczyc w czyms żrącym :) ja stosowałem srodek chemiczny "dimer" a potem przepłukałem w benzynie, na koniec nasmarowałem sprayem do łańcuchów do crossa. Tam na serio po wielu km zbiera się straszny syf ! <br>Dodano po 5 minutach.:<br> aha i zobacz czy klik klik działa, czyli czy przepustnica est w pozycji zerowej, czyli odepnij cięgno od gazu zaraz za przepustnicą. Jesli niczego to nie zmieni to podepnij spowrotem i nie wracaj juz do tego :)

Tytuł:
postmajtek

na przepustnicy sprawdzałem,jest potencjometr 2 kablowy,w stanie spoczynku ma przejscie a gdy leciutko dodam gazu znika przejscie wiec chyba dziala,a samostartem warto spryskac?Martwi mnie tylko ten schemat podłaczenia podcisnien,nikt tu sie z tym tematem nie odzywa,a jak nie na forum to gdzie tego szukac?Natomiast silnik krokowy podpinajac sie na kruciutko chodzi plynnie bez przyciec.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00