MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 12, 2025 3:36 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
nowy

przymierzam się do zakupu mercedesa clk 320 elgance z 2000r. ponieważ to moje pierwsze spotkanie ze sportowym autem ze stutgartu to mam kilka pytań:
1. w bmw coupe przy otwieraniu i zamykaniu drzwi delikatnie opuszczala sie i podnosila szyba. tu zauwazylem, ze tak sie nie dzieje. czy tak powinno byc?
2. auto jest w kolorze srebrnym. jednak obie pary drzwi maja delikatnie jasniejszy odcien. sprzedawca zaklinal sie, ze tak jest w tym typie. na zdjeciach tego nie widac, dopiero na zywo zauwazylem.
3. jakie jest realne spalanie tego modelu po miescie?
4. czy na cos trzeba zwrocic uwage? ogladalem go pod wzgledem korozji. oczywiscie przod maski i narozniki blotnikow juz byly poprawiane.

wiecej grzechow nie zauwazylem. licznik nie krecony, przebieg lekko powyzje 250 tys km. brak mi tylko grzanych foteli i szyberdachu, no moze parktronica, ale jestem to w stanie przezyc. zapalil ze strzalu, choc z boostera, pracowal rowno. lekkie pocenie widzialem pod deklem zaworow.

prosze o ewentualne wskazowki.

Tytuł:
swój chłop

Numer GG: 8145308
Myślę, że jakbyś zapodał kilka fotek, to łatwiej byłoby powiedzieć Szanownej Braci coś więcej. No i VIN oczywiście. Sam to ostatnio kilkukrotnie przerabiałem...:)

Tytuł:
nowy

vin WDB2083651F152730

Na tym zdjęciu widać
Obrazek

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mam clk tyle ze 2.3 komprsor. spalanie oklo12 litrow w miescie krakowie w korkach i raczej na krotkich(po okolo10km) przejazdach w trasie od 6,5 w gore srednio kolo7,5. przy szybkiejjezdzie autostradowej (powyzej 220 non stop) oklo15-17. Manual. mysle ze 320 spali okolo litra wecej. moze dwa. tam jest automat wiec mze ciut wiecej.

szyby sie niedomykaja. jak wspomniales . niema tej opcji.

a niema grzanych foteli bo niedzialaja czy niema wogule przewidzianych.? dziwne bo j anawet w wersji bez klimatronic i z 99 roku mam. nieiwem ze wychodzily bez.. i mimo z emam klime mam i szyber dach.

generalnie sprawdz wszytkie dorobiazgi boone najbardzoej lubia narobic syfu.. wszytkie elektroniczne pierdolki.

FSO Polonez caro plus 1.6

Tytuł:
nowy

-spalanie mi na razie nie spada ponizej 12l/100km

- z tymi szybami to troche lipa, ale jakos to przezyje.

- po zdekodowaniu vin, wyszlo, ze niestety fotele nie sa grzane. ot taka wersja na polske

- z drzwiami o co chodzi nie wiem. po badaniu w serwisie wyszlo, ze nie byl blacharsko naprawiany, tylko lakierowany z wyjatkiem drzwi. poniewaz jest to auto z polskiego salonu i po jednym wlascicielu, w dodatku serwisowane wiec jak nie trudno sie domyslec zdecydowalem sie.

- na najblizsze chwile mam do wymiany zarniki xenonow, poniewaz widac, ze wymieniono tylko jeden i wyrzuca blad uszkodzonej zarowki, poprawic podswietlenie climatronica (bo swieci tylko polowa), oddac licznik do naprawy, bo wyswietla krzaczki w miejscu zegarka i termometru, na wiosne uprac podsufitke. ogolnie moze byc.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

milek1 pisze:
- na najblizsze chwile mam do wymiany zarniki xenonow, poniewaz widac, ze wymieniono tylko jeden i wyrzuca blad uszkodzonej zarowki

w sprawie żarnika - jeżeli wymieniono 1, a drugi świeci, to błąd nie będzie się pojawiał. Na pierwszym miejscu sprawdziłbym moce wszystkich załozonych żarówek - jeżeli gdzieś bedziesz miał wsadzoną złą moc, to będzie głupiał. Podobnie, jeżeli z przodu, zamiast żarówek pozycyjnych są diody...,

Tytuł:
nowy

no wlasnie na postojowkach nie pojawia sie blad, dopiero po zapaleniu xenonu.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wrzuc wiecej zdjec.250 tys 00r?Uuu to panie duzo za duzo! BYlo trzeba kupic z niemiec z duzo mniejszym przebiegiem tam to Golf III TDI ma ok. 190tys. [zlosnik]
milek1 pisze:
- z tymi szybami to troche lipa, ale jakos to przezyje.

milek1 pisze:
1. w bmw coupe przy otwieraniu i zamykaniu drzwi delikatnie opuszczala sie i podnosila szyba. tu zauwazylem, ze tak sie nie dzieje. czy tak powinno byc?

Ale co z nimi jest uszkodzone sa czy jak?
Ogolnie to gratuluje auta!

Tytuł:
nowy

b@rtek pisze:
Ale co z nimi jest uszkodzone sa czy jak?
Ogolnie to gratuluje auta!

Nie są uszkodzone. Tylko w innych coupe przy zamykaniu szyba jest lekko opuszczona, a jak zamkniesz juz drzwi to podjezdza do gory o jakies 0,3 - 0,5 cm, co zmniejsza naprezenia na niej.

Przebieg mnie nie martwi, tym bardziej, ze to wolnossaca jednostka. troche mnie zmartwila ilosc oleju jaka trzeba w niego wlewac. i tu mam kolejne pytanie, bo assyst mi pokazuje, ze przebieg za 21000 km i czy mozna mu wierzyc? oraz jaki olej wlac. zgodnie z wlepka i ksiazka serwisowa byl lany castrol 1, ale jakiej lepkosci? poza tym u mnie akurat wszystko jezdzi na castrolu i zastanawiam sie czy jednak mu nie zmienic?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Z tym przebiegiem to oczywiscie byly zarty.
Ok dzieki za wyjasnienie z szybami.
tutaj masz temat o oleju moze znajdziesz cos ciekawego.
http://w114-115.org.pl/forum/viewtopic.php?t=45819

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

milek1 pisze:
licznik nie krecony, przebieg lekko powyzje 250 tys km

ręki sobie za ten przebieg nie dawaj lepiej uciąć.

milek1 pisze:
- po zdekodowaniu vin, wyszlo, ze niestety fotele nie sa grzane. ot taka wersja na polske

wydaje mi sie raczej ,że Pan nie wiedział ,do czego moze sie przydac taka opcja i jej nie wzioł .Clk 320 w 2000 roku było na podobnym poziomie jak byś dziś cl65.

jesteś dość odważny ,że wpakowałeś sie w auto z 2000 roku kupione w polsce

milek1 pisze:
w dodatku serwisowane wiec jak nie trudno sie domyslec zdecydowalem sie.

tym bardziej bym go unikał jak ognia.

Mam nadzieje ,ze bedziesz jednak zadowolony

Tytuł:
nowy

hmm. zawsze wolalem zainwestowac w cos, czego historie bylem w stanie zglebic. jak kupowalem do firmy toyote avensis poleasingowa z przebiegiem 200 kkm, to wszyscy mi wrozyli szrot. dzis po poltora roku ma wiecej o 75 kkm i nic poza wymiana zamka tylnej klapy, przednich klockow, oraz plynow z filtrami nie robilismy. co wiecej ze stada 172 koni, ktore miala w dniu zakupu nic nie ubylo. to tez byl salon polska, z serwisowaniem w aso.

rozumiem Twoje uprzedzenia, ale nie stac mnie na cl65. nawet gdyby bylo mnie stac, to powaznie bym sie zastanowil czy na dwa lata chce wypakowac kilka stowek, aby potem przytulic polowe. jestem prostym chlopakiem z ulicy, ktoremu sie cos udalo w zyciu i sypanie pieniedzmi na lewo i prawo nie jest w moim stylu. mam fajna zone, madra corke, mam w kogo inwestowac. ten samochod to tylko kolejna zabawka, ale bede ja nalezycie traktowal.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

wau pisze:
w dodatku serwisowane wiec jak nie trudno sie domyslec zdecydowalem sie.

tym bardziej bym go unikał jak ognia.

Dlaczego?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

milek1 pisze:
rozumiem Twoje uprzedzenia, ale nie stac mnie na cl65. nawet gdyby bylo mnie stac, to powaznie bym sie zastanowil czy na dwa lata chce wypakowac kilka stowek, aby potem przytulic polowe. jestem prostym chlopakiem z ulicy, ktoremu sie cos udalo w zyciu i sypanie pieniedzmi na lewo i prawo nie jest w moim stylu. mam fajna zone, madra corke, mam w kogo inwestowac. ten samochod to tylko kolejna zabawka, ale bede ja nalezycie traktowal.

Przepraszam za OT, ale bardzo mi się podoba to co napisałeś.

Ex: 85' Oldsmobile Delta 88 Royale Brougham V8 307ci
Ex: W123 240D 84' 459 maroonbraun
Ex: 86' Chevy Caprice Wagon 5,0 V8 - moja pierwsza miłość...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00