Witam jako, że nie ma nigdzie informacji jak wymienić Visko a jestem bezpośrednio po wymianie w domowych warunkach, postanowiłem napisać instrukcje dla potomności.
Potrzeba nam:
Klucz 36 -cienkościenny (ja swój zeszlifowałem bo się nie mieścił)
klucz nasadowy 8 z grzechotką
Ścisk stolarski
imbus 6
i nowe Visko
Zaczynamy od ściągnięcia paska wieloklinowego, do tego był potrzebny klucz nasadowy 8 aby podnieść za oś napinacz. Następnie demontujemy filtr powietrza (dla wygody mojej) ściągamy wierzch puszki filtra, następnie wkład i szarpiemy za dolną część puszki, jest włożona w dwie gumowe uszczelki.
Następnie na koło pasowe pompy zakładamy ścisk stolarski, najlepiej na obrzeżu żeby rowków nie zniszczyć. Zakładamy klucz 36 i......
właśnie
gwint jest lewy, a stojąc do auta przodem kręcimy w prawo puszcza bardzo lekko, po odkręceniu wyjmujemy kładziemy na stół i odkręcamy imbusem 6 wentylator(idzie ciężko jak diabli). Bierzemy nowe Visko i przykręcamy do niego wentylator. Następnie zakładamy na oś i przykręcamy w lewo.
Odkręcamy ścisk stolarski, zakładamy pasek wieloklinowy 6PK2140 (sprawdźcie aby dobrze założyć), montujemy filtr powietrza. I po sprawie - cała operacja trwała 15 min + drugie tyle aby sprawdzić zimą działanie Viska. Mam nadzieje że tym wykładem
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
pomogę komuś w przyszłości