No i dalej drążę temat Turbo.
Wydawało mi się, że znalazłem najciekawszą opcję i turbosprężarka od Audi A4 2,5 TDI - będzie dobra bo geometrycznie jest OK - okazuje się jednak, że ma sterowanie wydajnością za pomocą zmian geometrii kierownicy (w Polsce znane jako zmiena geometria turbiny). Piękna sprawa - ale nie lubi wysokich temperatur, w sumie można by poeksperymentować ale - chyba się nie opłaca.
Szukam więć turbo pasującego geometrycznie do MB (całkiem podobnego do tego z A4) z najlepiej zintegrowanym zaworem obejściowym waste-gate. I nie jest to prosta sprawa
Zna ktoś może jakąś pomocą duszę która widziała sporo turbosprężarek i ma jakieś pojecie co mogło by pasować? Parametry podobne do GT2052 (albo lepiej GT2252). Czyli coś do 2,5l dizla - potrzebne dwie sztuki. Potrzebuję też pogadać o tym czy o owym - bo turbiny raczej widziałem już zamontowane...
Jak nie znajdę to chyba kupię TB60-03 z Turbobanditen (dzięki Zegarkowi za podsunięcie myśli, że tam nie jest kosmicznie drogo) za ~2500zł.
A może ktoś na forum zna się? bo np potrzebuje wiedzieć, czy bez problemu (wydaje się, że tak) można obracać względęm siebie sprężarkę, korpus i turbinę (będą problemy z mocowaniem siłownika w-g) pewnie zależy to od konkretnego typu...