MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 14, 2025 12:25 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,

Właśnie jestem po nowym zakupie - po bardzo długim poszukiwaniu w końcu udało się dorwać fajne V8 :))

VIN: WDB2100721A262392

zdjęcie później :) ogólnie auto chyba fajnie wyposażone ale oczywiście ma małe niedoróbki.
1. największy problem i wybaczcie moją może niewiedzę ale nie miałem wcześniej takich nowinek w aucie...mam dwa kluczyki - scyzoryk - w lusterku wewnętrznym dwie fajne diody jedna czerwona druga zielona...i na tym moja wiedza się kończy :))) problem jest taki czy ten samochód ma w standardzie immobilizer czy jakieś inne zabezpieczenie antykradzieżowe? jeżeli dobrze rozumuje zielona dioda powinna zapalać się po otwarciu auta czerwona jak sie zamyka. u mnie jest "dyskoteka" :) oby dwie diody mrugają i to dość długo - nawet parę sekund po odpaleniu auta i potem gasną - jeżeli jest jakieś zabezpieczenie to zdaje się, że nie działa bo auto można spokojnie zapalić niezależnie czy jest zamknięte czy nie obydwoma kluczykami, poza tym jak zamykam auto to jeszcze jakieś 20 sekund po zamknięciu i jak już oświetlenie wewnętrzne sgaśnie to dyskoteka lusterkowa nadal trawa i potem przestają migać?czy jest to objaw normalny - raczej nie bo jak kupiłem auto tak nie było - chyba zwróciłbym uwagę - padł mi aku i musiałem wymienić - czy może to być jakoś spowodowane rozkodowaniem itp? jak to na nowo zakodować - dodatkowo czasami z klucza na pilota mam problemy z zamknięciem auta - chyba taki banał jak słabe baterie nie są tego przyczyną choć przyznam się że jeszcze z tych emocji nie miałem możliwości ich wymiany.
proszę powiedzcie czy jest tu jakieś zabezpieczenie i co może być spowodowane tym długim miganiem lampek w lusterku?

2. szyberdach - to już przyzwyczaiłem się z moich poprzednich modeli nie działa - otwiera się uchylnie natomiast nie do tyłu - otworzy się 2 cm i strasznie dzwięki wydaje tak jakby się coś tam łamało - nie wiem czy to wina prowadnic czy coś tam wpadło ale jak się do tego zabrać ??? aaa właśnie nie działa opcja domykania szyberdachu w obcji komfortu z pilota - natomiast szyby w momencie jak przytrzymam przycisk podjeżdzają do góry. jakie są wogóle opcje tej funkcji komfort? czy tylko domykanie czy opuszczanie też i co z szyberdachem

3. roleta - stoi w miejscu - prąd jest bo i bezpiecznik ok i słyszę że idzie prąd do tyłu ale roleta stoi. silnik padł? od czego zacząć, gdzie to w bagażniku znajdę?

4.elektryczne sterowania zagłówka kierowcy raz na 20 prób działa poza tym nie...hmm? jaka może być przyczyna?

5. czy lustra w w210 zdejmuje sie i zakłada równie łatwo jak w w124? myślę o ewentualnych amatorach luster bo chyba nadal je kradną i chciałbym tam trochę przeczyścić bo jedno lustro do góry nie jeździ.

6.wymiana żaróweczek w pokrętłach nawiewu - filozofia? czy łatwiej niż w w124 i w140? coś co można połamać?

Wiem, że pewnie odpowiedzi są w postach z przeszłości ale nawet ze względu na to ile napisałem proszę o wyrozumiałość :D

Możecie przy okazji podesłać linki do opisu bezpieczników, instrukcji po polsku lub jakiejś książki typu "sam naprawiam..."

Bardzo proszę o pomoc zdjęcie zamieszczę później.
Pozdrawiam :)

E420 '96 - VIN WDB2100721A262392 NA SPRZEDAŻ
ex 300CE '92
ex S320 '92
ex 500SL '91

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

depeche pisze:
oby dwie diody mrugają i to dość długo - nawet parę sekund po odpaleniu auta i potem gasną

Ad.1 Ten objaw oznacza, że czas wymienić baterie w pilocie.

MB S123 280TE 82r.-GRÜN Gurke=OGÓR
MB S124 280TE 96r.-BeetrooT
http://mackuz.bolinko.org/is/img5/11764 ... CT7881.jpg

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

depeche pisze:
po bardzo długim poszukiwaniu w końcu udało się dorwać fajne V8
Faktycznie zadbane W210 ciężko kupić, nawet benzynę, również jednostkę o dużej pojemności. Ostro napalałem się na 420/430, ale jednak kupiłem 300TDT [zlosnikz]

ZORTOX pisze:
Ad.1 Ten objaw oznacza, że czas wymienić baterie w pilocie.
Dokładnie, dwie pulsujące diody oznaczają słaby stan baterii. Z tym, że nie wiedziałem, że mrugają one w lusterku wstecznym [zlosnikz]

depeche pisze:
szyberdach - to już przyzwyczaiłem się z moich poprzednich modeli nie działa - otwiera się uchylnie natomiast nie do tyłu
Mam podobnie - chyba trzeba coś zaprogramować, pobieżnie kojarzę z lektury Instrukcji obsługi i "Sam naprawiam".

depeche pisze:
Bardzo proszę o pomoc zdjęcie zamieszczę później.
Staram się ile mogę, gdyż od niedawna sam jestem kierownikiem 210 300TDT i potrzebuję konsultacji w kilki sprawach ;)
Dawaj fotki ;)

Przyda Ci się to: (Dzięki uprzejmości chłopaków z forum W210.pl)
http://rapidshare.com/files/359099234/w ... jaLift.rar

http://rs225.rapidshare.com/files/17021 ... dunaj2.rar

Radio Alpine CDE 111 R - stan perfekcyjnie idealny :]

Tytuł:
swój chłop

Mogę Ci podpowiedzieć odnośnie punktu nr 6-ciagniesz do siebie pokrętła i zobaczysz dość głęboko żarówki,udało mi się je wymienić za pomocą szczypiec chirurgicznych.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dzięki chłopaki za wstępne info...
nadal czekam na wasze spostrzeżenia...

a co z zabezpieczeniem fabrycznym w w210 bo ktoś mi mówił że przy tych kodowanych scyzorykach jest immobilizer czy jakieś odcięcie zapłonu w razie ewentualnej kradzieży. czy to prawda? zabezpieczeń nigdy nie za wiele :)
dzięki i pozdrawiam

ex 300CE '92
ex S320 '92
ex 500SL '91

Tytuł:
wiarus senior

depeche pisze:
Dzięki chłopaki za wstępne info...
nadal czekam na wasze spostrzeżenia...

a co z zabezpieczeniem fabrycznym w w210 bo ktoś mi mówił że przy tych kodowanych scyzorykach jest immobilizer czy jakieś odcięcie zapłonu w razie ewentualnej kradzieży. czy to prawda? zabezpieczeń nigdy nie za wiele :)
dzięki i pozdrawiam

Immo immem ja bym zapiął auto w Dipola ewentualnie sprytne urządzenie elektroniczne do unieruchamiana skrzyni biegów .

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Koledzy jest ktoś kto mógłby mi pomóc w elektrycznych sprawach - szyberdach, roleta, zagłówek?
Będę wdzięczny.

ex 300CE '92
ex S320 '92
ex 500SL '91

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

nadal czekam na eweentualne info jak zabrać się do naprawy szyberdachu i rolety? szyberdach udało mi sie trochę na siłę otworzyć ale i tak nie chciał się zamknąć więc stoję w tym samym miejscu.... do rolety nie wiem jak się zabrać również

dzięki za pomoc

poniżej parę fotek mojej nowej gwiazdy :)

http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... ie0018.jpg

http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... ie0018.jpg

http://www.w114-115.org.pl/forum/img01/ ... ie0020.jpg

ex 300CE '92
ex S320 '92
ex 500SL '91

Tytuł:
wiarus junior

roleta ma to do siebie ze z biegiem lat i syfu na listwie lubi sie zacinac
radze ja wyczyscic (ta gorna listwe po ktorej chodza te palaki) i nalac tam jakiegos smarowidla - u mnie pomoglo

W210 300TDT - ex
W210 320 CDI - ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00