ukaniu pisze:
Hehe, czy ja mam wąskie opony? - ja mam standardowe
To i felgi kup jak przykazała fabryka - nie wiem jakie do W201 - ale zgodne z zaleceniami i nie będzie problemów.
Auto będzie się dobrze prowadziło a elementy zawieszenia dłużej posłużą bezawaryjnie - dla takiej opcji wszystko zostało policzone przez zawodowców i wielokrotnie przetestowane.
Co do szerokości felg i opon - niektórzy traktują to jako tuning. A przecież szersze opony i niższy profil to twardsza praca układu (komfort) i większe siły niszczące - bardziej "wystająca" opona to dłuższe ramię pracy dla zawieszenia. O kosztach nie wspomnę.
Oprócz wartości pseudo-wizualnych nie widzę tutaj dodatkowych plusów. A lepsze "trzymanie się" drogi - raczej tak ale pod warunkiem że zastosowane opony będą wyższej klasy i przy zmniejszonym nacisku jednostkowym zachowają wysokie parametry przyczepności szczególnie na mokrej drodze. Przecież prawdziwy i dający rzeczywiste korzyści tuning zawieszenia polega na wymianie i zestrojeniu wszystkich jego elementów łącznie nawet ze zmianą długości wahaczy.
Ja jeżdżę na wymiarach fabrycznych i nie narzekam.