MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 15, 2025 5:44 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Cześć,
mam problem z moim Beckerem. Po wymianie akumulatora, radio prosi o kod. Wpisuje, zatwierdzam trójkątem w dół, i wtedy wyświetla się PHONE radio nie gra. Wyłączam radio, włączam ponownie. Przez sekundę odbiornik łapie jakąś stacje, po czym znowu przechodzi w tryb PHONE. Rozumiem ze to automatyczne wyciszenie, kiedy dzwoni telefon ( w samochodzie jest fabryczny zestaw na telefon, ale go nie używam). Wyjąłem radio, przeczyściłem styki, rozłączyłem kostkę i znowu to samo. Kod - trójkąt- PHONE.
Ma ktoś z Was jakiś pomysł o co chodzi? Zawsze zostaje warsztat, ale może uda się to odblokować samemu?
Michał

V8 500 '91
V8 500 '93

kombatant
Awatar użytkownika

Jakimś sposobem zamiast + podtrzymującego pamięć radio dostaje napięcie na sygnał z zestawu głośnomówiącego (z opisu wygląda tak jakbyś zamienił 2 kable miejscami). Na pewno nigdzi enie zamieniłeś żadnych kabli? To na pewno nie przez prostą wymianę akumulatora.

EDIT
Teraz doczytałem że po wpisaniu kodu już o niego ponownie nie prosi. Wniosek jeden: coś robi zwarcie i podaje + na kabel sygnałowy 'PHONE' do radia. Te zestawy wyciszają tak radio że w momencie gdy dzwoni telefon zestaw podaje do radia napięcie na jednym kablu i tyle, cała filozofia. Jak nie masz chęci naprawić źródła problemu a zestawu nie używasz to po prostu możesz ten kabel odpiąć od kostki przy radiu.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

swój chłop

Cześć And,
zestawu nie używam ( no dobra używam tak rzadko, ze można powiedzieć ze nie używam ;) ).
Jestem pewien, ze coś jest ze stykami/kablami. Pytanie tylko który kabel jest od zestawu. Przyjrzę się im dokładnie, może uda mi się coś zdziałać.
Dzięki!

V8 500 '91
V8 500 '93

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00