Witam wszystkich! Mój problem zaczął się jakiś czas temu, mianowicie podczas szybszej jazdy na piątym biegu po nierównej drodze zauważyłem, że skrzynia redukuje na czwarty bieg, po czym z powrotem zapina piąty. Przez pewien czas zastanawiałem się nad tym, potem jakoś zaniedbałem temat. Pyzatym wszystko było ok. Olej i filtr wymienione na czas!
Dwa dni temu po odpaleniu auta pierwszy raz nie mogłem wrzucić D wyglądało to tak jakby zacięła się linka albo cos rozsypało się w manetce. Próbując wrzucić bieg D rączka zmiany biegów Nie chciała wskoczyć w swoje miejsce pozostałe zapinał dobrze, czyli P,R,N , kiedy mocniej pociągnąłem żeby zapiąć D wskoczył z oporem, bieg się zapiął, ale wajcha nie ruszała się lekko tak jak powinna na boki stała nieruchomo i sztywno. Próbując dojechać do domu zauważyłem, że jadę tylko na czterech biegach, nie zapina piątki, złapałem za wajchę i kiedy pociągnąłem w lewo tam gdzie powinna się znajdować, zauważyłem ze zapiął się piąty bieg. Po puszczeniu wajchy z powrotem wbił na czwarty. Sprawdziłem kilka razy bardzo mnie to zdziwiło i od razu skojarzyłem to z tymi wcześniejszymi redukcjami biegów.
Po przyjechaniu do domu przełączyłem parę razy manetką i zaczął działać normalnie, lecz piąty bieg się nie zapina. Teraz podczas jazdy na D muszę lekko ruszyć manetką w prawo i dopiero zapina piąty bieg.
Nie byłem jeszcze na kanale, miałem zamiar rozebrać manetkę, ale Niewinem jak się za to zabrać i czy w ogóle się ją rozbiera. Proszę o pomoc!!!!!!
|