MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 15, 2025 5:44 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Jak w tytule ale może opiszę co się stało
Miałem kłopoty ze stacyjką bo nie stykała i nie chodził nawiew w samochodzie ale tylko przy zapalonym silniku, trwało to jakieś 2 tygodnie. Kilka dni temu silnik zgasł i koniec od tamtej pory nie da się go uruchomić. ponieważ miałem kłopoty ze stacyjką i myślałem, że to jej wina to ją wymieniłem i nic?? Po przekręceniu kluczyka kontrolki świecą tak jak powinny, rozrusznik kręci ale nie ma iskry na żadnej świecy??
kopułka i palec maja rok czasu (beru), świece mają miesiąc (champion) kable ok roku (niestety janmor)
nie mam pojęcia co mam dalej sprawdzić,
1- wyczytałem na forum o jakimś czujniku na wale ale nie wiem gdzie jest i jak go sprawdzić
2- Przekaźnik przepięciowy ?? jeżeli to ten przekaźnik za akumulatorem to bezpiecznik jest ok
samochód zgasł podczas ruszania ze świateł, żadnych oznak niedomagania ani żadnego ostrzeżenia z jego strony, więc mam nadzieję, że to jakaś pierdoła.
No to jak?? pomożecie?? :-? :-? :-?

wiarus junior
Awatar użytkownika

Zobacz czy masz napięcie na kablach od cewki zapłonowej po przekręceniu kluczyka na tych dwóch śrubach - powinno być w stosunku do masy około 12 volt.Jak tak to w tym momencie wykluczamy stacyjkę.Pompa paliwa odzywa się jak przekręcasz kluczyk ? - jak nie do sprawdzenia jej przekaźnik i sama pompa.Czujnik położenia wału jest w M102 obok hmm filtra oleju między blokiem ,a skrzynią bo czyta koło zamachowe ma grubszy czarny kabel z jednej strony zakończony okrągłą wtyką ,którą znajdziesz na module zapłonowym zamontowanym na błotniku po stronie kierowcy.Poprawność jego działania sprawdzisz mierząc go omomierzem lub lepiej kręcić silnikiem i podłączyć pod niego oscyloskop - to czujnik indukcyjny.

VW GOLF 2 1,8 ex.
W201 200E => OM601 ex.
W124 300E ex.
W126 260SE ex.
W201 200E ex.
BMW E32 730i ex.
W115 240D => 250 M123 ex.
VW T3 1,6TD => 1,8 RP ex.
LUBLIN 2,9T 2,4 D ex.

swój chłop
Awatar użytkownika

Niestety autko oddane do elektryka i na szczęście koszt nie był tak duży jak się na początku wydawało
Pierwsza diagnoza wskazywała na padnięty czujnik położenia wału ( oryginał 600pln a zamiennik 300pln i kłopoty z dostępnością)
jednak pan elektryk okazał się fachowcem i znalazł uszkodzenie w kostce czujnika co spowodowało zwarcie, następstwem tego było przepalenie się kopułki ( 86pln). No i takim sposobem czujnik uratowany, nowa kopułka i autko działa
Koszt łączny to 200pln
Dzięki za pomoc

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00