MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 10:37 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

witam wszystkich...moj kolejny problem tkwi w zmianie biegow...otoz mialem mercedesa w126 500sel i zmienial mi biegi normalnie za kazdym razem gdzie po przekroczeniu 1500-1700,przynajmniej tak zauwazylem no wiadomo jesli sie przycislo pedal gazu to zmienil pozniej...a ten mieciu jakos inaczej reaguje i musze mu jakby ujac gazu to dopiero zmieni bieg bo tak bedzie ryczal do 2500-2700 a w tamtym nie musialem ujmowac gazu i zmienial normalnie.nie wiem czy to problem ale jadac pod gore i ujmujac gazu zeby zmienil bieg to maly problem.powiedzcie czy to kwestia ustawienia czego?czy cos padlo...dodam ze jest tak od poczatku.powiedzcie mi co odpowiada za to.dziekuje i pozdrawiam

wiarus senior
Awatar użytkownika

Za bardzo naciągnięta linka. Poluzuj trochę na cięgle. Rysunek cięgna masz tu

swój chłop

witam,kolego nie bardzo wiem ktore to ciegno,a tlumacz mi powypisywal glupoty.na samej lince nie ma regulatora ale kilka ciegien jest,tylko nie wiem ktore to dokladnie i czy mam go odkrecic czy zakrecic.jak mozesz zaznacz mi na tym zdjeciu z m116 m117 i bede ci baaaardzo wdzieczny z gory.pozdrawiam

swój chłop

juz udalo mi sie to zrobic na tym ciegnie na kluczyk i srubowkret jesli sie nie myle...ale zauwazylem ze jadac spokojnie,wciskajac gaz do dechy,nie wskoczy na 3000obr.i nie przezuci na bieg nizej jakby zeby od razu przyspieszyc jak strzala,poprostu ciagnie dalej na tym samym a co innego wlasnie co wypisalem mialo miejsce w tamtym mietku i wydawalo sie byc ok.pomozcie panowie,pozdrawiam

swój chłop

panowie,chcialem zapytac jeszcze jedno odnosnie tej zmiany biegow...czy moze to byc wina podcisnienia?bo jest tam jakies ustrojstwo-widzialem na zdjeciach przy skrzyni biegow na forum-a do tego dodam ze jak odepne podcisnienie od tego modulu co jest obok abs-u to nie reaguje zeby zejsc z obrotow lub cos...nie wiem moze jakies podcisnienie zrzucone?prosze o pomoc i zycze wesolych swiat.

swój chłop

Numer GG: 1148743
Trochę nie po Polsku i ciężko zrozumieć.
Czy po poluzowaniu linki skrzynia nie reaguje na wciśnięcie padała gazu do końca?
Nie zrzuca biegu?
Może za mocno poluzowana linka?
Jeśli nie pomaga regulacja linki to może być coś z podciśnieniami (np. modulator walnięty, nieszczelne przewody)
Opisz jeszcze raz problemy,ale może w punktach.

swój chłop

poluzowalem linke,wrzuca biegi bez zmniejszania gazu,to juz plus...jase dalej na lekkim gazie,wciskam do dechy a samochod zamiast wejsc na obroty ok.3000-taki przyklad z tamtego mietka-i zrzucic bieg nizej to nie reaguje tylko ciagnie dalej na tym samym biegu...oczywiscie przerzuci go za chwile ale bez przyspieszenia

swój chłop

dodam ze jak zdjalem podcisnienie z kolektora to nierowno pracowal...a jak wyglada ten modulator, gdzie on sie znajduje i jak ewentualnie go sprawdzic...dziekuje i pozdrawiam

wiarus senior
Awatar użytkownika

dymion83 pisze:
poluzowalem linke,wrzuca biegi bez zmniejszania gazu,to juz plus...jase dalej na lekkim gazie,wciskam do dechy a samochod zamiast wejsc na obroty ok.3000-taki przyklad z tamtego mietka-i zrzucic bieg nizej to nie reaguje tylko ciagnie dalej na tym samym biegu...oczywiscie przerzuci go za chwile ale bez przyspieszenia

Tzn, ze poluzowales za bardzo linke.

swój chłop

i to ma zwiazek rowniez z tym przelacznikiem economy i normal?a linke ustawilem na styk czyli zdjalem ciegno i ciagnac za linke napotkalem maly opor,wtedy zakrecilem...

weteran
Awatar użytkownika

dymion83 pisze:
dodam ze jak zdjalem podcisnienie z kolektora to nierowno pracowal...

Zdjąłeś, ale czy zaślepiłeś? Jeśli nie zaślepiłeś to chyba naturalne że silnik to odczuł (lewe powietrze dostał przez pozostawioną nieszczelność).

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

swój chłop

tak wiem o co chodzi,chcialem tylko zdjac podcisnienie i sprawdzic czy zacznie nierowno pracowac i wtedy wyeliminowal bym nieszczelnosc po zalozeniu wezyka podcisnienia...chyba wiecie o co chodzi...

swój chłop

witam...panowie dzisiaj jechalem kawalek bez wlaczonego radia i wciskajac gaz do dechy uslyszalem przy 2000obr.takie delikatne szarpanie jakby nie dostal paliwa lub cos w tym stylu,przez ulamek sekundy wskoczyl na te 3000 ale juz ponownie tego nie zrobil...jestem przekonany ze napewno to jest przyczyna dlaczego nie zmienia biegu ale co moze byc powodem?na luzie mozna normalnie przegazowac ale jadac ten samochod nie ma mocy po wcisnieciu gazu,tak jak napisalem albo nie dostaje paliwa albo cos zatkane a moze inna przyczyna,nie wiem,pierwszy raz sie z takim czyms spotkalem...a jesli chodzi o ta linke to jest ustawiona jak w innym modelu i zmienia juz ladnie biegi na niskich obrotach...prosze o pomoc i pozdrawiam

swój chłop

witam,dodam ze kilka dni temu bylo slychac taki dziwny dzwiek od strony pompy paliwa jakby ktos siorbal herbate ale paliwo w baku mam,zastanawiam sie czy czasem po tak dlugim postoju nie wyplukalo czegos w baku i pocislo to do filtra a teraz to cos czeka na wyjecie lub wymiane...poradzcie cos,pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za pisownie ale to wina kompa

swój chłop

witam...problem zaczal sie powiekszac,mianowicie opisze to tak ze samochod przerywa czasem na wolnych obrotach jakby mial gdzies przebicie i przy tych 2000obr.poprostu nie da sie wejsc na wyzsze obroty,no czasem ale naprawde rzadko da sie przekroczyc poziom 2000 az szarpnie ale to z stopniowym dodaniem gazu bo inaczej go zadusi i przerywa jak motorower z padnietym kondensatorem...czekam na wasze porady panowie bo jest to duzy problem nawet przy ruszaniu.pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00